Britanska vlada brani testiranja bombi na svinjama

Britanska vlada brani testiranja bombi na svinjama

Tekst: F.M.
Foto: AFP


BRITANSKA vlada stala je u obranu korištenja preko 100 svinja u testovima vojnih eksploziva, rekavši kako je taj eksperiment pomogao pri spašavanju života u Afganistanu i Iraku.

Svinje su korištene u testiranjima u vladinom istraživačkom laboratoriju od 2005. do 2009. godine, a dužnosnici ministarstva obrane jučer se inzistirali na tom da program nije promašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraživanje je dovelo do značajnih pomaka u posttraumatskim tehnikama, kao što je sprečavanje krvarenja nakon velike traume, a spasila je brojne živote u Afganistanu i Iraku", rekao je zamjenik ministra obrane, Quentin Davies.

Nove tehnike razvijene tijekom eksperimentiranja na svinjama pokazale su se posebno korisnima u slučajevima u kojima je "bilo puno žrtava, a put do bolnice je bio zakrčen", dodao je.

Cestovne bombe pokazale su se najvećom prijetnjom za britanske trupe u Iraku i Afganistanu, a odnijele su najveći broj žrtava. Britanija u Afganistanu ima gotovo 10.000 vojnika, u sklopu NATO-ove misije od 110.000 trupa, dok je u Iraku bila najveći američki saveznik, ali je završila borbene operacije tamo u travnju 2009. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara