Britanske bolnice na meti kriminalaca

BRITANSKI kriminalci počeli su sve više pljačkati bolnice iz kojih odnose skupocjene medicinske aparate kojima opskrbljuju ilegalno istočno-europsko i afričko tržište. List The Independent piše kako je u posljednje vrijeme iz nekolicine bolnica ukradena oprema vrijedna nekoliko stotina tisuća funti, za koju se vjeruje da je prodana izvan zemlje.

Policija i britanska Nacionalna zdravstvena služba povezale su se u akciji otkrivanja tragova medicinske opreme prodane u sumnjivim poslovima, a dvije službe nastoje razviti sistem zaštite i sprječavanja daljnjih krađa skupocjenih uređaja.

Pljačkašima su najomiljeniji skeneri za rano dijagnosticiranje raznih bolesti, te endoskopski uređaji, piše The Independent.

Bolnica York je u nedavnom pohodu pljačkaša ostala bez 300.000 funti vrijedne endoskopske opreme, dok je iz Sveučilišne bolnica u North Durhamu ukraden 35.000 funti vrijedan skener za kontrolu rada srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na meti pljačkaša su se našle još barem dvije bolnice iz kojih je ukradena endoskopska oprema, a policija sumnja da su na meti kriminalaca bile barem još dvije bolnice.

Policija sumnja kako je riječ o organiziranom kriminalu, a budući da se u većini slučajeva radilo o postupku koji je imao slične "radne otiske", vjeruje se kako je riječ o ljudima koji su dobro upućeni u problematiku tržišta medicinskom opremom.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara