Britanske snage nadziru većinu Basre

Britanske snage nadziru većinu Basre

BRITANSKE snage nadziru većinu Basre, no i dalje nailaze na otpor, rekao je britanski vojni glasnogovornik.

Glasnogovornik Središnjeg britanskog zapovjedništva kapetan Al Lockwood potvrdio je također da su u borbama za grad poginula trojica britanskih vojnika.

"Sada nadziremo većinu grada. Postoje džepovi otpora u starijim dijelovima grada", rekao je.

General bojnik Peter Wall, zamjenik zapovjednika britanskih snaga, rekao je u nedjelju da će britanske snage u stare dijelove Basre morati ući pješice jer su tamošnje ulice preuske za tenkove.

Wall je kazao da su konvencionalne snage napustile Basru, no upozorio je da ne treba biti previše optimističan.

"Relativno malen broj odlučnih ljudi u velikom gradu još uvijek nam može zadavati probleme ako to budu željeli", rekao je.

Nekoliko stotina britanskih vojnika ušlo je u ponedjeljak pješice u središte Basre i preuzelo nadzor nad sveučilištem koje su držale iračke milicije, javlja France presse.

U području sveučilišta viđeno je najmanje 12 tijela poginulih iračkih vojnika, u civilnoj i vojnoj odjeći, okruženih kalašnjikovima i minobacačima.

U međuvremenu, agencija Associated Press javlja da stanovnici Basre pljačkaju sve do čega stignu. Iz državne banke iznose namještaj, kao i iz hotela Sheraton iz kojeg je opljačkan čak i klavir.

Pronađeno tijelo "Kemijskog" Alija

Britanski časnici objavili su da su u Basri pronašli tijelo "Kemijskog" Alija Hassana al-Majida, javlja  televizijska postaja Sky.

Riječ je o rođaku iračkoga predsjednika Sadama Huseina i zapovjedniku južne bojišnice.

Nadimak "Kemijski" dobio je nakon uporabe kemijskog oružja protiv iračkih Kurda 1988. godine.

Vjeruje se da je poginuo u subotu u zračnom napadu na njegovu kuću u Basri.

Bojnik Andres Jackson kazao je da je njegovo tijelo pronađeno zajedno s tijelom njegovog tjelohranitelja i tijelom šefa iračke obavještajne službe u Basri.

Al-Majid, pedesetogodišnjak, 1988. vodio je akciju protiv pobunjenih Kurda na sjeveru Iraka u kojoj su uništena cijela sela. Vjeruje se da je tada ubijeno gotovo 100.000 Kurda, većinom civili.

Povezuje ga se i s krvavim gušenjem šijitske pobune na jugu Iraka 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom iračke sedmomjesečne okupacije Kuvajta 1991. bio je njegov guverner.

Bitka za kontrolu Basre je "manje više završena", izjavio je  britanski časnik nakon ulaska svojih vojnika u taj grad na jugu Iraka.

"Bitka je manje više završena", rekao je novinarima pukovnik Hugh Blackman iz 7. oklopne brigade.

"Pokrivamo cijelo područje Basre, uključujući i stari grad", rekao je Blackman, dodavši da se u ovom trenutku u starom gradu nalaze i vojnici i oklopna vozila.

Hoon: "Kemijski Ali" najvjerojatnije ubijen

Britanski ministar obrane Geoff Hoon u ponedjeljak je izjavio da postoje snažne indikacije da je Ali Hassan al-Majid, bratić predsjednika Sadama Huseina i zapovjednik južne regije, mrtav.

"Što se tiče al-Majida, tj. "kemijskog Alija", raspolažemo snažnim indikacijama da je ubijen...ali ne mogu to potvrditi s apsolutnom sigurnošću", rekao je Hoon.

Britanska vojska vjeruje da je našla tijelo "kemijskog Alija" nakon što je njegovo prebivalište u Basri bilo u subotu izloženo žestokom bombardiranju.

Hoon je novinarima također rekao da "nije siguran gdje su Sadam Husein i njegovi sinovi".

Sveukupno stanje oko Basre i Bagdada Hoon je opisao kao "šarenu sliku".

"Slika je, neizbježno, šarena", rekao je, objasnivši da stanje u pojedinim područjima nije onako kako bi američko-britanske snage to htjele.

Oslanjajući se na izvješća vojnih dužnosnika s terena, Hoon je rekao da je borbena spremnost Sadamove Republikanske garde srezana na 50 posto, te da "otpor iračkog režima" nije nužno slomljen.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara