Britanski i američki znanstvenici su 2006. obišli libijsko postrojenje za izradu kemijskog oružja

Britanski i američki znanstvenici su 2006. obišli libijsko postrojenje za izradu kemijskog oružja

Foto: AFP

AMERIČKI i britanski znanstvenici su još u kolovozu 2006. godine obišli postrojenje za izradu kemijskog oružja u Libiji koje je tada bilo pred završetkom.

Devet mjeseci kasnije se tadašnji britanski premijer Tony Blair sastao s Moamerom Gadafijem i razgovarao o eventualnom puštanju Abdelbaseta el-Megrahija koji je osuđen zbog eksplozije iznad Lockerbija u Škotskoj koja je ubila ukupno 267 ljudi.

24. veljače ove godine je bivši libijski ministar pravosuđa koji je dao ostavku i prešao na pobunjeničku stranu, Mustafa Abdul Jalil, rekao da je Moamer Gadafi osobno naredio postavljanje eksploziva.

Znanstvenici zaključili: Libija bi možda trebala prijaviti postrojenje za kemijsko oružje

U depeši koju je WikiLeaks otkrio javnosti izvještava se o posjetu znanstvenika postrojenju u Tajuri, u blizini Tripolija. Znanstvenici su svojim domaćinima rekli da bi Libija svoje kemijsko oružje "možda trebala prijaviti OPCW-u (Uredu za zabranu kemijskog oružja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američki i britanski znanstvenici su 9. kolovoza odvedeni u postrojenje koje još nije dovršeno (radi se o preuređenoj staroj učionici), ali ima gotovo sve što je potrebno za proizvodnju i pohranu kemijskog i/ili biološkog oružja", piše u depeši koju prenosi Daily Telegraph.

"Nedvojbeno je da je postrojenje služilo za proizvodnju kemijskog oružja"

"Iako bi laboratorij mogao biti dovršen u vrlo kratkom roku, pukovnik Othmann i njegovo osoblje procjenjuju da će za završetak radova trebati godinu dana", piše u nastavku poruke.

Znanstvenici su sugerirali da bi postrojenje trebali posjetiti stručnjaci za kemijsko oružje kako bi zaključili za što se zapravo koristi. Urednik časopisa Chemical and Biological Warfare Review Andy Oppenheimer komentirao je da je "vrlo jasno" da je opisano postrojenje namijenjeno proizvodnji kemijskog i biološkog oružja.

"Libija je definitivno proizvodila kemijsko oružje. Prema uvjetima Konvencije za kemijsko oružje uništili su mnogo iperita i ostalih plikavaca, ali postoji opravdani strah da postoje neotkrivene zalihe", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara