BRITANSKI LIJEČNICI ILEGALNO ZADRŽAVALI MOZGOVE PACIJENATA

Tijekom 30 godina britanski su liječnici zadržavali mozgove tisuće oboljelih od depresije i mentalno hendikepiranih u znanstvene svrhe, a da za to nisu dobili odobrenje njihovih obitelji, piše u subotu "Times".

Oko 24.000 mozgova od ljudi koji su bolovali od depresije ili su bili mentalno hendikepirani ili su bolovali od drugih mentalnih bolesti još se uvijek nalazi u bolnicama i sveučilištima, piše "Times" prenoseći izvješće vlade koje će biti objavljeno u ponedjeljak.

Prema britanskom zakonu, organi se mogu zadržavati nakon obdukcije samo uz odobrenje rodbine. Međutim, zakon ne predviđa sankcije za liječnike koji prekrše to pravilo. Vlada razmatra mogućnost da tijekom ovog ljeta pooštri tu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše "Times", izvješće pokriva razdoblje od 1970. do 1999. godine. Vjeruje se da je broj zadržanih organa smanjen u posljednje tri godine nakon što je skandal u bolnici Alder Hey naveo liječnike da budu oprezniji.

Tijekom 1999. godine otkriveno je da su srca i drugi organi preminule djece zadržani u liverpulskoj bolnici Alder Hey bez odobrenja roditelja.

(Hina) bis br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara