Britanski mediji: Blair sada treba i potporu javnosti

RITANSKI premijer Tony Blair preživio je navečer glasovanje u parlamentu o sudjelovanju u ratu protiv Iraka, unatoč dosad najvećoj pobuni unutar njegove Laburističke stranke, ali sada mora osigurati potporu šire javnosti, ocjenjuju u srijedu britanski mediji.

"Nakon što je dobio podršku za rat u Iraku, Blair još mora osigurati podršku javnosti. Kratki i uspješni rat bez neprihvatljivog broja žrtava vjerojatno je uvjet za potporu naroda", piše u srijedu u uredničkom komentaru Financial Times.

Nakon dramatične rasprave u Donjem domu britanskog parlamenta, zastupnici su sa 412 glasova podržali vladin prijedlog o vojnoj akciji protiv Iraka, dok je 149 bilo protiv.

Za prijedlog laburista da se Iraku dade više vremena za razoružanje glasovalo je 217 zastupnika, a 396 protiv.

Od 410 laburističkih zastupnika protiv vlade je glasovalo njih 139.

Od 165 konzervativnih zastupnika samo je 15 glasovalo protiv vlade. Protiv vlade još su glasovali liberalni demokrati te velški i škotski nacionalisti.

"Da je Blair bio prisiljen osloniti se na oporbu kako bi dobio podršku, bio bi u nezgodnoj poziciji - dugoročno gledajući možda čak u neizdrživoj", piše Financial Times.

"Tony Blair je pojačao svoj autoritet kao nacionalni vođa usprkos još jednoj velikoj pobuni laburističkih zastupnika", piše The Times.

List ističe Blairove riječi da bi se u slučaju da parlament glasa za povlačenje britanskih vojnika Sadam Husein osjećao "ojačanim preko svake mjere" te da bi to dalo "najveći mogući poticaj američkom unilateralizmu".

The Guardian piše da je premijer Blair "održao najdramatičniji parlamentarni govor u svojoj karijeri te pozvao zastupnike da donesu odluku suprotnu onoj na koju ih je dan ranije kada je podnosio ostavku pozvao Robin Cook".

Ministar u vladi i predsjedavajući Donjeg doma parlamenta Robin Cook podnio je u ponedjeljak ostavku zbog neslaganja s Blairovom ratnom politikom.

The Guardian također navodi da parlamentu nikada do sada nije dopušteno da glasuje o ratu te da je jučerašnja rasprava najveća koju je Donji dom održao nakon Drugoga svjetskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara