Britanski ministar obrane podnio ostavku zbog sukoba interesa

Britanski ministar obrane podnio ostavku zbog sukoba interesa

Foto: AFP

BRITANSKI ministar obrane Liam Fox podnio je ostavku. Fox je bio pod pritiskom javnosti zbog pretjerane poslovne povezanosti sa svojim prijateljem i samoprozvanim savjetnikom Adamom Werrittyjem.

Za britansku vladu i javnost spornom se pokazala činjenica da je Werritty kao lobist bio u Foxovoj pratnji na čak 18 službenih putovanja u inozemstvo, iako nije imao nikakvu službenu funkciju. Valja napomenuti i kako su Fox i Werritty nekad bili cimeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog toga je Fox došao pod istragu zbog sumnji da je prekršio ministarski kodeks. U svom pismu Cameronu, u kojem mu poručuje da odlazi s položaja, Fox je kazao kako je "dopustio da distinkcija između privatnih interesa i dužnosničkih aktivnosti postane zamagljena".

"Posljedice mojih pogrešaka izašle su na vidjelo tek posljednjih dana i zbog toga žalim. Uvijek sam govorio da nacionalni interes mora biti ispred osobnog, a nisam se tako ponašao", kazao je Fox.

"Zbog toga se i sam moram držati izrečenih standarda. S obzirom na to da sam iznevjerio sam sebe, ne preostaje mi ništa drugo nego da, s velikom tugom, napustim položaj ministra obrane", zaključio je Fox.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara