Britanski mornari sletjeli na Heathrow

PETNAEST britanskih mornara koji su prije dva tjedna zarobljeni u iranskim teritorijalnim vodama, sletjeli su točno u podne na londonski aerodrom Heathrow, prenosi BBC.

Jučer ih je pomilovao iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji je oslobađanje mornara okarakterizirao kao "dar" britanskom narodu.

Britanski premijer Tony Blair držao je novinsku konferenciju u trenutku slijetanja aviona iz Teherana na kojoj je novinarima rekao da sa Irancima nije postignuta nikakva nagodba, te da je puštanje mornara rezultat dvostruke strategije britanske vlade - pregovora s Irancima, i osiguravanje podrške i pritisaka međunarodne zajednice na Iran.

"Gledano iz moje perspektive, bilo bi krajnje naivno vjerovati da bi osoblje naše mornarice bilo pušteno da nismo upotrijebili oba elementa strategije", rekao je Tony Blair.

Ohrabren činjenicom da su mornari na britanskome tlu, premijer Blair je neprestano naglašavao da se osjećajima sreće obitelji puštenih mornara suprotstavljaju osjećaji obitelji četvorice poginulih vojnika u Iraku. Podsjetio je da je Iran taj koji "financira, naoružava  i podržava terorizam u Iraku", čije su žrtve upravo četvorica vojnika ubijenih danas.

Podsjetimo, oslobođeni mornari napustili su aerodrom u Teheranu jutros oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Iz Irana su odletjeli redovnom zrakoplovnom linijom British Airwaysa kojom će doputovati na najprometniji britanski aerodrom London Heathrow.

Snimke iranske televizije prikazane tijekom jutra pokazale su izraze zahvalnosti oslobođenih mornara prije odlaska u Veliku Britaniju.

Mornari su na teheranski aerodrom stigli u pratnji skupine službenih vozila Iranske revolucionarne garde.

U zatočeništvu su proveli 13 dana tijekom kojih su "priznali" nezakonit ulazak u iranske teritorijalne vode, ali su negirali kako je događaj imao loše namjere prema Iranu i iranskom narodu.

Ahmadinedžad je jučer kritizirao Veliku Britaniju jer nije bila "dovoljno hrabra" priznati svoju pogrešku, tj. da su mornari zalutali u iranske teritorijalne vode.

Britanski premijer Tony Blair rekao je nakon objave informacije o oslobađanju, kako povratak mornara predstavlja "veliko olakšanje" njima i njihovim obiteljima.

I.K., A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara