Britanski parlament odbio Blairov zakon o borbi protiv terorizma

Britanski zastupnici odbili su u srijedu da vrijeme boravka u pritvoru osumnjičenika za terorizam produlje na 90 dana, zadavši tako Tonyju Blairu prvi težak udarac u donjem domu parlamenta od njegovog stupanja na dužnost britanskog premijera 1997. godine.

291 zastupnik glasovao je za tu odredbu nacrta protuterorističkog zakona, 322 su bila protiv, a tridesetak ih se suzdržalo.

Kako navode britanske tv-postaje, četrdesetak laburističkih zastupnika, od 354, glasovalo je protiv produljenja pritvora na 90 dana, što je brojka koja može zabrinuti Blaira koji je trenutno zapao u teškoće i redovito ga pitaju o gubitku političkog ugleda, dok je on već najavio da se neće kandidirati za četvrti mandat.

U srijedu oko podneva premijer je ponovno pozvao zastupnike da prihvate odredbu, ističući činjenicu da to zahtijeva policija nakon atentata u Londonu 7. srpnja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu pritvor osumnjičenika ograničen je na 14 dana. Zastupnici su na koncu pristali produljiti pritvor na 28 dana kada je riječ o terorizmu.

Blair je bio u donjem domu kada je objavljen rezultat i bio je vidno uzrujan.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara