Britanski The Sun odbacio laburiste i podržao torijevce

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NAKON dugogodišnje odane podrške, jedan od najutjecajnijih svjetskih tabloida, britanski The Sun je otkazao podršku laburistima, i podržao torijevce.

Zamjenica predsjednika britanske laburističke stranke Harriet Harman vrlo je oštro napala najmoćniji britanski tabloid The Sun nakon što je u tim novinama pročitala da im tabloid otkazuje podršku i podržava torijevce. Harman je reagirala kad je u najprodavanijem britanskom dnevniku pročitala vijest da žele pobjedu torijevca Davida Camerona na sljedećim izborima uz jasnu rečenicu "Nitko neće nad nama vršiti bullying. Premda smo trenutno gubitnici, ipak uzvraćamo napad."

Gordon Brown poziva na zajedništvo u stranci

Predsjednik vlade, Gordon Brown je ranije naglasio da u novinama trebaju biti vijesti "a ne propaganda", te da "o izborima treba odlučivati britanski narod, a ne Sun". Brown je odbacio Sunove navode da će podnijeti ostavku na mjestu premijera i predsjednika stranke prije izbora koji se moraju održati u Velikoj Britaniji prije 3. lipnja 2010. godine. The Sun je tu vijest objavio na naslovnici.

Čelništvo laburističke stranke je, nakon Sunovih tekstova i podrške njihovim protivnicima, pozvalo članove i pobornike na koheziju. "Ne budite ogorčeni (na Sunove tekstove), budite sve bolji. Ne ljutite se, pokrenite se!"

Torijevci oduševljeni podrškom Suna

Istovremeno, David Cameron je iskazao oduševljenje što je Sun podržao njegovu stranku. "Čini mi se da je Sun uvidio da je vlada izmorena i bezidejna, dok je naša stranka oporavljena i spremna služiti narodu."

Unatoč tome što stranačko opredjeljenje čak i najtiražnijeg dnevnika ne može osigurati pobjedu, ovaj preokret u uređivačkoj politici značit će moralan udarac Brownovoj političkoj stranci, te mu otežati pokušaje da čak i svoje članstvo uvjeri da mogu pobijediti na predstojećim izborima, prenosi Guardian.

Podsjetimo, vlasnik tabloida The Sun Rupert Burdock je, nakon pobjede Tonyja Blaira i njegove stranke u Velikoj Britaniji, izjavio da je upravo on jedan od najzaslužnijih za pobjedu laburista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara