Britanski veleposlanik: Incident na Badnjak bez presedana

INCIDENT u kojem je 50-ak izgrednika u utorak navečer, na Badnjak, onemogućilo misu Anglikanske crkve u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu ´jedinstven je slučaj u svijetu´,izjavio je današnjem dnevniku ´Blic´ britanski veleposlanik u Beogradu Charles Crawford, koji je o sramnom događaju obavijestio i Foreign Office.

On je dodao da incident ´neće biti tek tako zataškan, zaboravljen ili ignoriran, već će se izrazito loše odraziti na ugled Srbije´,

Veleposlanik Crawford i sam je bio u utorak pred Patrijaršijom, gdje su njega i ostale koji su željeli prisustvovati misi Anglikanske crkve, koja se u Patrijaršiji tradicionalno održava još od 20-ih godina prošlog stoljeća, dočekali izgrednici koji su izvikivali parole ?Ne trebaju nam katolici ovdje´, ?Skrnavite oca Svetog Save´.

´Vidio sam grupu ljudi kako stoji ispred Patrijaršije. Blokirali su ulaz. Nosili su ikone u rukama, uzvikivali pogrdne riječi i nisu dozvolili našem anglikanskom svećeniku, niti britanskim diplomatima, ulaz u Patrijaršiju. Čekao sam u automobilu da vidim što će se dogoditi. Izašao je i sam patrijarh Pavle, ali čak ih ni on nije uspio nagovoriti da se povuku. Vratili smo se kući, na sam dan našeg najvećeg praznika, doživjevši incident bez presedana u svijetu. Incident u samom centru Beograda, u prijestolnici Srbije, u samom srcu crkve, u domu patrijarha, na sam Božić. Teško je pomisliti da se može nešto grublje dogoditi´, kazao je Crawford. On je dodao da je za njega to ´neočekivano loš događaj nakon dvije godine provedene u Beogradu´ i ´krajnje nesvakidašnja uvreda´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident su osudili najviši državni dužnosnici, od jugoslavenskog predsjednika koji je izjavio da je ´osramoćena država, narod i Srpska pravoslavna crkva´, do ministra za etničke zajednice i manjine Rasima Ljajića koji je od državnog tužitelja zatražio pokretanje postupka i kažnjavanje izgrednika.

Beogradska policija priopćila da sigurnost veleposlanika Velike Britanije, kao ni ostalih vjernika, nijednog trenutka nije bila ugrožena, a prema priopćenju, dvije patrole policije koje su stigle nakon obavještenja o događaju nisu reagirale ´zbog procjene da bi njihova intervencija bila kontraproduktivna´.

Događaj je osudila i Srpska pravoslavna crkva, kao i patrijarh Pavle, koji je pokušao i osobno utjecati na okupljene izgrednike, a osobnu ispriku veleposlaniku Crawfordu uputili su jugoslavenski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović i predsjednik Vijeća građana Savezne skupštine Dragoljub Mićunović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara