Broadway se oporavio

U PROTEKLOJj je godini newyorški Broadway privukao gotovo rekordan broj gledatelja preokrenuvši tako trend pada zanimanja za kazalište koji se pojavio nakon terorističkih udara na SAD u rujnu 2001.

Tajna toga uspjeha je fokusiranje na domaću publiku umjesto na turiste kojih se broj bitno smanjio nakon napada na SAD, javlja BBC.

U 2002. newyorška su kazališta zabilježila 11,41 milijun gledatelja, dok je u godini ranije taj broj bio 11,39 milijuna. Trenutačno se u 33 od 38 broadwayjskih kazališta prikazuju predstave.

Podizanju gledanosti pomogla je i raznolikost programa koja je privukla publiku različitih etničkih korijena, a također i nastupi televizijskih i filmskih zvijezda, poput Matthewa Brodericka i Nathana Lanea.

U prošloj je godini postavljeno čak 46 novih predstava, što je najveći broj u proteklom desetljeću, a one obuhvaćaju i rekordni broj mjuzikala od 1992.

Teroristički udar na SAD u rujnu pretprošle godine snažno je utjecao na gledanost u kazalištima koja je pala za gotovo milijun osoba. U nekim su kazalištima zatim snižene plaće i povlastice kako bi se rad mogao nastaviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica newyorške službene tvrtke za turistički marketing Cristyne Nicholas izjavila je da je nova strategija bila nužna kako bi se vratila gledanost na Broadwayju.

´Domaća i inozemna putovanja u grad bitno su opala, pa smo se morali usredotočiti na ovdašnju publiku´, kazala je Nicholas.

U prošloj su godini prvi puta u posljednje vrijeme Njujorčani činili većinu gledatelja na Broadwayju, djelomično zahvaljujući dobro osmišljenoj promidžbi, ali i popustima na cijene ulaznica.

Ukupna je zarada u 2002. od prodanih ulaznica na Broadwayju zabilježila rekordnih 707,1 milijun dolara, a tome je pomoglo i blago povećanje cijena ulaznica. U 2001. zarada je iznosila 664 milijuna, a godinu prije toga 663,5 milijuna dolara.

Prosječno je najveći broj gledatelja u tom razdoblju zabilježen oko Božića i Dana zahvalnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara