Brodarac godinu dana protuzakonito primao plaću od 28,000 kuna

ĐURO BRODARAC, bivši sisačko-moslovački župan, javnosti poznatiji po čestim ispadima, županiji duguje čak 600 tisuća kuna jer su mu prihodi bili nezakonito određeni.

Podsjetimo se, Brodarac je nakon zamrzavanja svog zastupničkog mandata postao prvi predsjednik Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje koji je za obavljanje te dužnosti primao novčanu naknadu.

Ta je funkcija uvijek bila volonterska, no Vlada je hitnom uredbom 5. srpnja na "elegantan" način riješila pitanje Brodarčeve plaće, jer je on ostao bez posla u Županiji.

Njegova osnovna plaća svojedobno je bila 15 tisuća kuna, ali ju je naknadom za radu u Poglavarstvu i Županijskoj skupštini povećao do 28 tisuća, čime je postao najbolje plaćeni župan u Hrvatskoj.

Osim toga, imao je dodatne prihode od naknada za rad u odborima, upravnim i drugim vijećima i savjetima kojih je bio član.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je takva konstrukcija plaće župana, kao i drugih dužnosnika sve do kolovoza prošle godine bila zakonita, Brodarac je bez ikakvih sankcija mjesečno primao i do 30 tisuća kuna.

No tada je na snagu stupio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, prema kojem bilo koji dužnosnik može dobivati samo osnovnu plaću za dužnost koju obnaša.

No, kontroverzni Brodarac oglušio se na tu odredbu, te je na taj način nezakonito prikupio 600 tisuća kuna, koje će županijsko poglavarstvo, naravno, tražiti nazad.

Uz to je poglavarstvo Sisačko-moslovačke županije znatno smanjilo i primanja županice Marine Lovrić iz SDP-a, kao i dvojici njezinih zamjenika.

Lovrić je bez puno razmišljanja pristala da joj se plaća sa 28 tisuća kuna smanji na zakonom određenih 17 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara