Broj iračkih civilnih žrtava raste, no točan broj se ne zna

AMERIČKA vojska pouzdano zna da je u ratu u Iraku poginulo 537 njezinih vojnika, kao i način, mjesto i vrijeme njihove pogibije. No, kada je riječ o iračkim civilima, ne zna se čak ni to radi li se o stotinama ili tisućama stradalih.

Neovisne procjene govore da je smrt 10.000 civila izravna posljedica američke intervencije u Iraku, bilo da su stradali u borbenim djelovanjima ili u gerilskim napadima protiv okupacijskih snaga.

Američke vlasti u Iraku kažu da ne bilježe službene podatke o broju civilnih žrtava.

"Ne bilježimo i nismo opremljeni za evidentiranje civilnih žrtava", rekao je brigadni general Mark Kimmit. Dodao je da neki podaci postoje, no nisu posve pouzdani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Činjenica je da je nemoguće dnevno pobrojati sve smrtne slučajeve. Ponekad je vrlo teško razlikovati civile od vojnika, jer su tijela uništena do neprepoznatljivosti. No, analitičari tvrde da je Washingtonu u interesu da se broj civilnih žrtava ne sazna.

"Javno mijenje u konačnici određuje poteze administracije", rekao je Carl Conetta iz Projekta za obrambene alternative, koji priprema izvješće o tome kako Washington upravlja vijestima iz Iraka.

"Nećete dobiti potporu ako javno kažete da ćemo ići (u Irak) i da će tamo poginuti 15.000 ljudi. Amerikanci ne žele čuti da će to pokrenuti spiralu nasilja. To im je neprihvatljivo i sa praktičnog i sa moralnog stajališta", dodao je Conetta.

(Hina) xbcav ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara