Broj mrtvih od posljedica tsunamija premašio 66.000

Broj mrtvih od posljedica tsunamija premašio 66.000

BROJ mrtvih od posljedica tsunamija u četiri najpogođenije države južne Azije u srijedu ujutro je premašio 66.000, javile su strane agencije.

Broj mrtvih u Indoneziji dosegao je 32.800, a potpuno su poharana sela između obale Aceha i obližnje provincije Sjeverna Sumatra. Tamošnje službe spašavanja, već na rubu iscrpljenosti, čine sve kako bi izvukli i pokopali tijela te spriječili širenje raznih zaraza. Još uvijek je nepoznata sudbina oko 15.000 ljudi.

U Šri Lanki je dosad zabilježno oko 22.000 mrtvih, a također se još tisuće smatraju nestalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Indiji se potvrđena bilanca broja mrtvih kreće oko 10.000, ali se strahuje da će u konačnici biti mnogo veća jer spasitelji nisu još stigli do svih udaljenih otoka iz otočne skupine Andaman i Nicobar u Bengalskom zaljevu. U toj se zemlji također organiziraju brza i masovna kremiranja zbog straha od širenja bolesti, a u nekim su se područjima mrtvi čak i prestali brojati.

Na Tajlandu je broj poginulih u srijedu ujutro premašio 1.500, ali se strahuje da bi se u konačnici mogao udvostručiti.

Tri dana nakon velike prirodne katastrofe u južnoj Aziji još uvijek nije poznata sudbina više od 3.500 stranaca. Nestalima se smatra čak 1.500 Šveđana, 800 Norvežana, te po 200 Danaca, Finaca, Čeha i Izraelaca. Talijani i Nijemci još traže oko stotinjak svojih državljana.

Zasad je potvrđena smrt oko 200 stranih turista, među kojima je najviše Britanaca (18), Francuza i Japanaca (po 14), Norvežana i Talijana (po13), te Amerikanaca (11). Među stradalima je i jedna djevojčica iz Hrvatske.

Foto:FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara