Broj mrtvih u Kabulu porastao na 29, talibani kažu da nemaju ništa s napadom

Broj mrtvih u Kabulu porastao na 29, talibani kažu da nemaju ništa s napadom

Foto: Hina

BROJ mrtvih u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu narastao je na 29, a ranjene su 142 osobe, rekli su dužnosnici, dok su talibani, koji često izvode ovakve napade, zanijekali svoju umiješanost i priopćili da je to čin "neprijateljskih krugova".

Snažna eksplozija je odjeknula pri prolasku povorke šijitske manjine hazara u iračkoj prijestolnici, koja je prosvjedovala zbog rute planiranog dalekovoda, projekta vrijednog više milijuna dolara, tražeći da se on preusmjeri kroz dvije pokrajine u kojima živi veliki broj hazara. Vlada tvrdi kako bi to koštalo milijune i na više godina odgodilo nužno potreban projekt.

Na televizijskim snimkama prikazana su mrtva tijela kako leže na cesti.

Mohamad Ismail Kavousi, glasnogovornik ministarstva zdravstva, rekao je da je najmanje 29 mrtvih i 142 ozlijeđena prebačeno u obližnje bolnice te da se strahuje da bi broj mrtvih mogao i dalje rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teroristi su ušli među prosvjednike i aktivirali eksplozije koje su ubile i ranile veliki broj naših zemljaka, uključujući pripadnike službi sigurnosti", rekao je afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Veliki dio središta Kabula bio je zatvoren i postavljene su zapreke kada je počeo mimohod prosvjednika ranije u subotu, a bile su poduzete i jake mjere sigurnosti.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad, koji je izvršen tri tjedna nakon što je bombaš samoubojica ubio desetke ljudi u napadu na policijske kadete, a za koji su odgovornost preuzeli talibani.

Međutim, ovaj put su talibani zanijekali odgovornost.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid je rekao da oni "nisu umiješani niti imaju veze s ovim tragičnim napadom". Po njegovim riječima, napad su izvršili "neprijateljski krugovi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara