Broj mrtvih u tsunamiju premašio 175.000

Broj mrtvih u tsunamiju premašio 175.000
BROJ ljudi poginulih u tsunamiju u južnoj Aziji porastao je na više od 175.000 u ponedjeljak nakon što je Šri Lanka obznanila da se broj mrtvih u toj zemlji povećao, dok je Danska istodobno upozorila na moguće terorističke napade na strane humanitarne djelatnike u Indoneziji.

Visoki dužnosnik za međunarodnu pomoć izjavio je da se indonezijska pokrajina Aceh tako dobro oporavlja od prirodne katastrofe da bi humanitarne operacije mogle uskoro završiti. "Mislim da imamo sreće da stvari nisu tako loše kako smo strahovali", rekao je Patrick Webb, šef za prehranu UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP).

"Neishranjenost nije široko rasprostranjena. Bolesti još nisu uzele maha", rekao je Webb u glavnom grade pokrajine Aceh, Banda Acehu. Webb je dodao da je sreća što je svijet odmah reagirao jer će to "omogućiti puno brži oporavak nego šo ga je imao Darfur ili na primjer Afganistan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U međuvremenu je ruska novinska agencija RIA Novosti javila da je Rusija poslala više od 155.000 tona humanitarne pomoći azijskim zemljama pogođenima tsunamijem. Rusija je jedana od prvih zemalja koje su reagirale na katastrofu. Osim toga, Rusija je poslala poljsku bolnicu koja će biti postavljena na području sela Tangola, 250 kilometara od Colomba, glavnog grada Šri Lanke, navodi agencija.

Međutim, političke napetosti u Indoneziji i Šri Lanki zasjenile su humanitarne napore. Dansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na moguće napade protiv stranih humanitarnih djelatnika u Acehu, gdje pobunjenici već dugo vode rat s vladinim snagama.

U Šri Lanki je na snazi krhko primirje između tamilskih tigrova i vlade, a napetosti rastu oko raspodjele humanitarne pomoći.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz pozvao je u ponedjeljak tijekom posjeta Šri Lanki narode u obje zemlje da iskoriste tragediju za pronalaženja novih načina da rade zajedno. "Nadajmo se da će sve strane shvatiti da su ulozi za koje se bore prilično trivijalni".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara