Broj Žutih prsluka u Francuskoj opet raste, u subotu ih je bilo preko 80.000

Broj Žutih prsluka u Francuskoj opet raste, u subotu ih je bilo preko 80.000
Foto: Hina/ EPA

OKO 84.000 osoba prosvjedovalo je u subotu, što je deveti izlazak na ulice Francuza okupljenih u pokret Žutih prsluka nezadovoljnih radom vlade, a njihov broj raste u odnosu na prošli tjedan, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova uz podatak da je privedeno 244 osoba. 

Ministarstvo je objavilo da je u pritvoru zadržana 201 osoba.

U Parizu je mirno i bez većih incidenata defiliralo 8000 osoba. Ministar Christophe Castaner je rekao da je "odgovornost nadjačala sukobe", prenosi agencija France presse.

Sukobi u više gradova

Sukobi su izbili u nekoliko gradova i regija, posebice u Nimesu, Nantesu, Rouenu, Caenu i Saint-Brieucu.

Oko 6000 Žutih prsluka prosvjedovalo je u Bordeauxu, navele su gradske vlasti. Predvečer su izbili sukobi između prosvjednika i snaga reda, kada su prosvjednici bacali boce i kamenje a policajci uzvratili suzavcem i vodenim topovima, nakon čega je policija evakuirala mjesto okupljanja.

Prosvjednici tvrde da se u Bordeauxu okupilo više od 10.000 osoba.

I u Bar-le-Ducu blizu grada Nancyja te u Strasbourgu zabilježeni su incidenti u kojima su ozlijeđeni i prosvjednici i policajci, a više od 20 osoba je privedeno. U Bar-le-Ducu okupilo se oko 1200 prosvjednika.

Tijekom tjedna francuske vlasti predvidjele su pojačanje mobilizacije te su upozorile na opasnost da prosvjedi izmaknu kontroli. Vlada je izdala opetovana upozorenja i obećala "ultra odlučan odgovor" na "ultra nasilje".

80.000 policajaca

U cijeloj zemlji je mobilizirano oko 80.000 pripadnika snaga reda.

Pokret Žutih prsluka počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te izražavaju nezadovoljstvo vladinim pritiskom na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, s vremenom su prosvjedi prerasli u šire antimacronovske ustanke kojim prosvjednici pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će 15. siječnja pokrenuti nacionalnu raspravu ne bi li smirio prosvjede.

Debata, koja će se provoditi putem interneta i u gradskim vijećnicama, fokusirat će se na četiri teme - poreze, zelenu energiju, institucionalne reforme i prava građana. No odstupanje od liberalnih reformi ne dolazi u obzir, kazali su Macronovi suradnici.

U pritvoru diljem Francuske je 5600 osoba i pravosuđe je izreklo oko 1000 presuda od početka mobilizacije Žutih prsluka 17. studenoga 2018.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara