Bruno Orešar optužen za izvlačenje 1,5 milijuna kuna iz Jadrankamena

Foto: Seebiz.eu

OVO ZAISTA nije dobar tjedan za Bruna Orešara, novopečenog hrvatskog kapitalistu, nekoć teniskog partnera dr. Tuđmana. Jučer su na njega nasrnuli nezadovoljni radnici bračkog Jadrankamena, dok bi mu sutra trebalo započeti suđenje za izvlačenje 1,5 milijuna kuna iz iste te tvrtke. Kažemo, trebalo, jer neće. Naime, četverooptužena Miroslava Lepčina, direktorica tvtke Gaia, ispričala se sucu Anti Unkoviću zdravstvenim tegobama. Nedavno je doživjela srčani udar pa se još oporavlja. Rasprava će stoga biti odgođena za neka sretnija vremena.

Optužnica protiv Orešara, Lepčine te Tomislava Marčića i Ivice Dominisa, članova Nadzornog i Upravnog odbora Jadrankamena dignuta je potkraj 2008. godine. U tri točke optužnica ih tereti za klasično izvlačenje novca.

Fiktivni ugovori

Marčić i Orešar terete se da su koncem 1995. zaključili fiktivni ugovor za zastupanje i promidžbu između Jadrankamena i tvrtke Gaia. Bez specificiranja izvršenih usluga u tri godine su iz Jadrankamena na to ime izvukli 504 tisuće kuna.

Marčić i Lepčin, kao direktorica Trgovina nekretnina, optuženi su za izvlačenje 187 tisuća kuna iz Jadrankamena po zaključenom fiktivnom ugovoru o konzaltingu, posredništvu i promidžbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominis i Orešar terete se, pak, da su preko njegovog Orbis Holdinga temeljem sedam fiktivnih računa za razne promidžbene usluge, ispitivanje tržišta, kontaktiranje poslovnih partnera u zemlji i inozemstvu iz Jadrankamena izvukli 870 tisuća kuna.

Kad se sve zbroji ispada šteta od 1,5 milijuna kuna.

Nakon Jadrankamena stiže i optužnica za Uzor?

Orešar i Lepčin u istrazi su se branili kako nije riječ o fiktivnim računima, već da su usluge zaista i izvršene, i to u puno većem obujmu, nego što su uistinu naplaćene.

Dominis, koji je jučer svjedočio napadu radnika Jadrankamena na Orešara, iskoristio je pravo da se brani šutnjom, dok je Marčić ustvrdio da ga je Orešar izmanipulirao.

Državno odvjetništvo istražuje i poslovanje Uzora, splitske tekstilne tvrtke koja je dotaknula samo dno. Radnice su se jučer nadale obećanom susretu sa gazdom kako bi ga upitale kada će im isplatiti zaostale plaće. Zadnju su primile prije više od pola godine. Nije došao. Vjerojatno je bio pod stresom od napada na Braču i od blokade računa zbog nepodmirivanja obaveza državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara