Bruxelles: Picula se sastao s Christopherom Palmerom

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula sastao se u srijedu u Bruxellesu s Christophom Palmerom, ministrom za Europu u vladi njemačke savezne države BadenWuertemberg i predsjednikom Odbora za proširenje EU-a u Bundesratu, gornjem domu njemačkog Parlamenta.

Palmer, koji snažno zagovara hrvatsko približavanje EU nakon kratkog razgovora s ministrom Piculom izjavio je hrvatskim novinarima da Hrvatska nikako ne spada u Zapadni Balkan.

´Zbog povijesnih, kulturnih i gospodarskih značajki Hrvatska ne spada u Zapadni Balkan´, rekao je Palmer dodajući da će zemlje te regije još dugo čekati na ulazak u Uniju. ´Ujedinjena Europa stoga mora individualno vrednovati hrvatske uspjehe. Hrvatska više ne može čekati 10 ili više godina koliko će trebati ostalim zemljama u regiji za ulazak u Uniju´, rekao je Palmer, član Kršćansko demokratske unije (CDU), vladajuće stranke u Baden-Wuetembergu.

On je istaknuo da njemačka Savezna vlada, iako podržava približavanje Hrvatske EU, to ne čini dovoljno snažno, jer ne ističe 2007. godinu kao krajnji rok za ulazak u punopravno članstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi podigao svijest u njemačkoj javnosti o važnosti 2007. godine, Palmer je na dan kada je Hrvatska predala aplikaciju za EU 21. veljače, u njemačkom dnevniku Die Welt kao gost komentator objavio članak u kojem je iznio argumente za svoje stajalište.

U tekstu objavljenom pod naslovom ´Hrvatska treba 2007. ući u EU´, Palmer ističe da je ´Hrvatska most između zapadne i srednje Europe s jedne strane i balkanskih država s druge strane, koja može imati vodeću ulogu u stabiliziranju Balkana´.

Palmer je najavio da će 10. srpnja u Bruxellesu u predstavništvu Baden-Wuetenberga pri EU organizirati predstavljanje Hrvatske kao kandidata za EU. U tom predstavljanju sudjelovat će i hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara