Bruxelles šokiran ubojstvima u Hrvatskoj, Udruga hrvatskih sudaca zabrinuta za vladavinu prava

Bruxelles šokiran ubojstvima u Hrvatskoj, Udruga hrvatskih sudaca zabrinuta za vladavinu prava

EUROPSKA komisija u svojem je današnjem priopćenju izrazila duboko žaljenje zbog tragičnog ubojstva Ivane Hodak te pozvala hrvatske vlasti da poduzme sve potrebne mjere za borbu s kriminalom. Priopćenje Europske komisije pokazalo je kako su događaji u Hrvatskoj ne samo žestoko odjeknuli, nego i šokirali Europu. Da je tome zaista tako dokazuju izjave izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode za hrvatske medije.  

Swoboda šokiran

"Kada sam čuo vijest o ubojstvu bio sam šokiran. Hrvatske vlasti moraju pokrenuti brzu i odlučnu akciju protiv organiziranog kriminala", kazao je danas Swoboda dodajući kako je ubojstvo Ivane Hodak ozbiljan udarac hrvatskom odnosu prema organiziranom zločinu.

"No, s druge strane ovakav udarac pruža priliku da se protiv njega sada vrlo snažno i vrlo odlučno djeluje", dodao je Swoboda u svojoj izjavi za hrvatske medije ističući kako od novih ministara očekuje odlučne mjere, kojih do sada očito nije bilo. Zanimljivo je pak kako Swoboda ne smatra da je jučerašnje ubojstvo učinilo Hrvatsku nesigurnijom no što je to do jučer bila. Swoboda ne smatra ni da je Hrvatska bitno nesigurnija od drugih europskih zemalja.

Pogubne posljedice po vladavinu prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šoku hrvatskim događajima u Bruxellesu treba dodati i današnje priopćenje Udruge hrvatskih sudaca koji su se pridružili čitavom nizu držanih institucija, udruga i profesionalnih udruženja koje izražavaju svoje ogorčenje i zgroženost ubojstvom Ivane Hodak. Suci su u priopćenju izrazili nadu da nadležna tijela neće ni pod koju cijenu posustati u naporima da se taj zločin rasvijetli jer će u protivnom nastati pogubne posljedice po vladavinu prava u Hrvatskoj.

"Izražavamo nadu da će sva nadležna tijela poduzeti sve što im stoji na raspolaganju i da neće ni pod koju cijenu posustati u naporima da se ovaj zločin rasvijetli i zločinac privede pravdi. U protivnom nastupit će pogubne posljedice po vladavinu prava u Republici Hrvatskoj jer će se među sve one kojima je dužnost provoditi zakone i skrbiti o sigurnosti građana uvući osjećaj beznađa, autocenzure i mirenja sa stanjem u kojem nema sigurnih i zaštićenih", stoji u priopćenju Udruge hrvatskih sudaca.

Udruga sudaca je istaknula da su u ovom trenutku njihove misli prije svega uz obitelj Hodak kojoj niti jedna riječ ne može biti utjeha za gubitak koji ne smije imati nikakvog smisla ili razloga.

D.M./I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara