Brzina gravitacije jednaka brzini svjetlosti

EINSTEIN je imao pravo: brzina gravitacije jednaka je brzini svjetlosti, potvrdili su astronomi na nacionalnoj konferenciji Američkog društva astronoma.

Edward B. Fomalout iz američkoga Nacionalnog astronomskog opservatorija i Sergei Kopeikin sa sveučilišta Missouri izmjerili su količinu svjetlosti s udaljene zvijezde koju je odbila gravitacija Jupitera dok je planet prolazio ispred zvijezde.

Albert Einstein, tvorac temeljnih teorija o svemiru, pretpostavio je da se gravitacija kreće brzinom svjetlosti (približno 299.000 km u sekundi), ´ali nitko to dosad nije i izmjerio´, kazao je Kopeikin.

´Einstein je, naravno, imao pravo´, dodao je Fomalout.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su upotrijebili 10 radio teleskopa širom svijeta kojima su precizno izmjerili način na koji se svjetlost s udaljenog kvazara prelamala dok je prolazila kraj Jupitera na putu prema Zemlji. Jupiter je na pravoj točki za to mjerenje samo jednom u deset godina.

Craig Hogan, astronom sa sveučilišta Washington, kazao je da je ovo mjerenje ´velik napredak za fiziku´, ali je predvidio da će uskoro biti razvijene nove tehnike koje će još točnije izmjeriti brzinu gravitacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara