Budućnost laptopa su Ultrabooks?

Budućnost laptopa su Ultrabooks?

Foto: Intel

"DO KRAJA 2012. godine, čak 40 posto laptopa na tržištu bit će Ultrabooks", uvjereni su iz Intela, jednog od najvećih proizvođača računalnih čipova. Kad se uzme u obzir da Ultrabooks trenutno čine točno nula posto tržišta, prognoza je prilično optimistična. Prvi Ultrabooks laptopi na tržištu će se pojaviti krajem godine.

O čemu se tu zapravo radi? Ultrabooks su, ako je vjerovati Intelu, nova generacija laptopa, prijenosna računala koja će biti najtanja i najlakša do sada. U Intelu vjeruju da će Ultrabooks biti savršena opcija za one koji svoje laptope uglavnom nose sa sobom, a ne mogu pristati na lošije performanse malih i lako prijenosnih netbookova.

Cijena? Oko 5000 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U korist Ultrabookovima ide i cijena, koja će se kretati oko 5000 kuna, najavljuju iz Intela. Ovaj model laptopa uskoro će u ponudi imati sve veće računalne firme, poput Asusa, Acera, Samsunga, Toshibe... Naime, kako piše Digital Trends, Intel neće proizvoditi gotove Ultrabooks laptope, već će samo izrađivati osnovne dijelove.

Ideja je da Ultrabooks ne smiju biti širi od 21 milimetra, baterija će trajati minimum pet sati, a pokretat će se znatno brže od klasičnih laptopa zahvaljujući Intelovoj "Rapid Start" tehnologiji, zapravo flash memoriji integriranoj na matičnoj ploči. Pogonit će ih Intelov niskovoltažni Core procesor.

Tri generacije Ultrabooksa

Ostale tehničke specifikacije Ultrabooksa za sada nisu objavljene. No, najavljeno je da Intel predviđa tri generacije ovih novih računala. Drugu generacija Ultrabooksa tako bi trebala raditi na Intelovim "Ivy Bridge" procesorima, koji izlaze sljedeće godine i omogućit će znatno brže performanse. Također, očekuje se da će druga generacija Ultrabooksa imati touch screen monitore i da će raditi na Windowsima 8.

Treća generacija Ultrabooksa ponovo će dobiti novi procesor, kojeg u Intelu trenutno nazivaju kodnim imenom Haswell. Ovaj procesor trošit će znatno manje energije, pa se može očekivati da će se drastično produžiti i životni vijek baterije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara