Bukinac vraća hrvatske lipicance uz naknadu od 100 eura godišnje po grlu

TODOR BUKINAC, vlasnik istoimene vojvođanske ergele na kojoj se nalaze lipicanci odvedeni iz Hrvatske za vrijeme rata, izjavio je u srijedu da će Hrvatskoj vratiti 26 konja, uz retroaktivnu godišnju naknadu od tisuću eura po lipicancu zbog troškova ishrane, njege i smještaja, objavila je agencija Beta.

Bukinac je tiskovnoj konferenciji u Novom Sadu također zatražio da se Mihajlu Komasoviću, osobi koja je početkom rata odvela konje iz zapadne Slavonije u Srbiju, vrati imovina u Hrvatskoj i prizna radni staž.

Bukinac, naime, tvrdi da je Komasović "uz suglasnost teritorijalne obrane banjalučkog korpusa i vlasti u Pakracu, početkom rata u Hrvatskoj, spasio 88 puštenih konja iz ergele Lipik".

U međuvremenu, rekao je Bukinac, mnogi od tih konja su uginuli, te ih je danas ostalo tek 26. Jedino što je Bukincu u međuvremenu stiglo iz Hrvatske, kako tvrdi, jest dopis kojim je obaviješten da se "slučaj lipicanaca" više ne tretira kao krađa nego kao "humana akcija", dodajući da je na njegovom salašu konje nedavno pregledalo i izaslanstvo hrvatskog ministarstva poljoprivrede.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica poljoprivrede u Vladi Srbije Ljiljana Marković-Dulić nedavno je izjavila da se konji moraju vratiti Hrvatskoj i da će se tim slučajem ubuduće baviti ministarstvo vanjskih poslova SCG i srbijanski republički MUP, nakon čega je Bukinac u domaćim medijima izjavio da njega "nitko nije obavijestio, niti kontaktirao" o tome.

Hrvatska strana je u nekoliko navrata ranije isticala da se odvedeni lipicanci moraju vratiti bez ikakve naknade.

(Hina) xtta ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara