Bulić: Turistički početak 2003. mogao bi nadmašiti lanjski

POČETAK ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj mogao bi biti uspješniji nego lani jer bi se, zbog kasnijih uskršnjih blagdana kojima tradicionalno počinje sezona u Hrvatskoj, mogle izbjeći lanjske ´rupe´ u travnju i svibnju, kazao je u nedjelju u Berlinu direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

Izreakvši takvu ocjenu na Međunarodnoj turističkoj burzi ITB 2003. u Berlinu, na čijem je svečanom otvorenju 7. ožujka Hrvatska uspješno ´odradila´ ulogu zemlje domaćinana, Bulić je, međutim, istaknuo da će takav ishod u Hrvatskoj, kao uostalom i u drugim turističkim zemljama, ovisiti o stanju u Iraku.

Bulić je dodao da su zbog najave rata u Iraku, svi u svjetskoj turističkoj industriji zabrinuti, a veliki touroperateri i izrazito nervozni, jer je trenutačno booking u zastoju.

No, napomenuo je Bulić, Hrvatska se ne bi smjela uključiti u tu nervozu, a posebice ne bi smjela snižavati cijene, iako to već mnoge zemlje čine.

Za Hrvatsku postoje dobre najave i treba nastaviti s pripremama kako je i planirano, kazao je Bulić.

Nastup na ovogodišnjem ITB-u on ocjenjuje uspješnim, osobito na svečanom otvorenju, gdje je Hrvatska priredila glazbeno-scenski i eno-gastronomski program za više od 4000 uzvanika, svjetskih turističkih profesionalaca.

Za tu prigodu je Hrvatska izdvojila oko 300.000 eura, što je u planu marketinga HTZ-a za ovu godinu.

Svi su njemački, ali i drugi inozemni mediji taj program ocijenili uspješnim, a hrvatski predstavnici su dobili pohvale i visokih njemačkih državnih dužnosnika. Njemačka državna televizija ZDF prikazala je povodom toga i 45-minutni film o Hrvatskoj.

Inače, na izložbenom mjestu HTZ-a svakodnevno se obavljaju brojni poslovni razgovori, s touroperaterima i drugim partnerima, a u posebnoj hali ITB-a kulturnog turizma predstavljaju se, među 14 zemalja, i hrvatski gradovi Zagreb i Dubrovnik, kao jedini gradovi izvan Europske unije.

Na izložbenom mjestu su ministrica turizma Pave Župan Rusković i Niko Bulić potpisali, petu godinu zaredom, ugovor o ispitivanju čistoće Jadranskoga mora s Maxom Stichom, jednim od direktora njemačkoga Auto-kluba ADAC, koji ima 13 milijuna članova u Njemačkoj.

Po njihovu ispitivanju, Jadransko more je najčišće u svijetu već drugu godinu za redom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara