Busek: Cilj Pakta o stabilnosti regiju dovesti u EU

OPĆI cilj Pakta o stabilnosti je što prije regiju dovesti do EU, rekao je u utorak u Cavtatu na kraju drugoga dana Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu koordinator Erhard Busek.

"Cilj Pakta o stabilnosti i regije je isti - priključiti što je prije moguće regiju Europskoj uniji", rekao je Busek na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom i ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem.

Instrumenti za ostvarivanje toga cilja su proces stabilizacije i pridruživanja i regionalna suradnja koja bi trebala dovesti do realizacije zone slobodne trgovine, dodao je Busek.

"Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu je, kada je uspostavljen prije četiri godine, trebao zemlje u regiji privesti boljoj regionalnoj suradnji", kazao je Picula.

No, rekao je Picula, danas Pakt o stabilnosti ne mora više privoditi zemlje regionalnoj suradnji ni sanirati poslijeratne situacije.

Kako je kazao hrvatski ministar, "Pakt o stabilnosti je sada došao do preusmjeravanja aktivnosti, kao i EU koja je za zemlje u regiji uvela program stabilizacije i pridruživanja".

Hrvatska je, rekao je Picula, jedina od država koje su uključene u proces stabilizacije i pridruživanja EU-a a koja je predala zahtjev za članstvo u Uniji, na koji čeka odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očekujemo da će sve zemlje u regiji napredovati do te razine", dao je, istaknuvši kako će "temeljni kriterij po kojem će se vrednovati spremnost neke države za kandidaturu u EU, biti implementacija nužno potrebnih reformi za ostvarivanje europskih standarda".

Suradnja među zemljama u regiji tada će biti bolja, jer će među njima biti manje razlika, zaključio je Picula.

Ivanić je naglasio važnost stvaranja zone slobodne trgovine u regiji radi bolje suradnje, te naglasio da već postoji niz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Šansa svake zemlje bit će veća za kandidaturu za EU, ako regija bude naprednija, ocijenio je Ivanić.

Busek je također istaknuo da se od zemalja u regiji očekuje suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala.

Na pitanje novinara o ukidanju viznog režima u regiji, hrvatski šef diplomacije je odgovorio da zbog organiziranoga kriminala nije moguće u potpunosti ukinuti vizni režim.

Busek je na završetku konferencije rekao da je primio poruku američkog državnog tajnika Colina Powella, koji je potvrdio suradnju Pakta o stabilnosti sa EU i SAD-om.

Trojica dužnosnika su na kraju zaključila kako je taj Regionalni stol bio dobra priprema za summit EU-a u lipnju u Solunu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara