Busek o važnosti okvirnog Sporazuma o Savi

SLOVENIJA, Hrvatska, BiH i SR Jugoslavija potpisale su u utorak u Kranjskoj Gori okvirni sporazum o slijevu rijeke Save i protokol o režimu plovidbe tom rijekom.

Sporazum i protokol potpisali su ministri vanjskih poslova Dimitrij Rupel, Tonino Picula i Goran Svilanović, a u ime vijeća ministara BiH ministar za civilne poslove i komunikacije Svetozar Mihajlović koji je istaknuo interes BiH da sjedište sekretarijata sporazuma o Savskom bazenu bude u Brčkom.

Svrha je sporazuma da se prvi put, kroz integralni sustav upravljanja, rijeka Sava u državama kroz koje teče, zajedno s njezinim pritokama, privede učinkovitom reguliranju na području međunarodne plovidbe. Cilj je nadalje provesti ekološku zaštitu i zajedničku obranu od poplava i suša, te sanirati posljedice prirodnih nepogoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpisivanje sporazuma pozdravio je koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europi Erhard Busek riječima da se radi o najboljem primjeru europske suradnje u regiji kojim će se uz ekonomsko iskorištavanje resursa Save djelovati i na ekonomski razvoj država na tom području.

´Potpisivanjem okvirnog sporazuma o Savi uspješno je okončan proces koji je nastao na poticaj naših zemalja i to u vrlo kratkom roku´, ocijenio je nakon potpisivanja sporazuma i protokola hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Hrvatski šef diplomacije je dodao kako vjeruje da će taj čin pozitivno djelovati na bilateralne odnose zemalja na koje se odnosi i na jačanje suradnje u regiji.

Jugoslavenski ministar Svilanović rekao je kako sporazum pokazuje ´novu zrelost i razumijevanje´ među državama u slijevu rijeke Save, no da će biti potrebno otkloniti ´još neke zapreke i sagraditi još neke mostove´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara