Bush: Cilj iračkog rata bila je uspostava slobode

Bush: Cilj iračkog rata bila je uspostava slobode

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak u obraćanju američkim vojnicima da je cilj iračkog rata bila sloboda, ali je također rekao da je oružje masovnog uništenja svrgnutog iračkog režima predstavljalo prijetnju.

Bushova je izjava, koju je prenijela televizija, došla u vrijeme dok se američki Kongres priprema za provođenje istrage kako bi utvrdio je li program iračkog oružja masovnog uništenja bio preuveličan kako bi SAD i Britanija dobile konsenzus za rat.

Britanski premijer Tony Blair opovrgnuo je u srijedu pred Donjim domom parlamenta navode da je njegova vlada izmijenila dokumente obavještajnih službi kako bi preuveličala iračke sposobnosti. Njegova je vlada također suočena s parlamentarnom istragom.

Bush je naveo otkriće dva mobilna objekta za izradu biološkog oružja kao dokaz opasnosti. Irak je velika zemlja i potraga za oružjem masovnog uništenja zahtjeva strpljenje, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedna stvar je sigurna", ustvrdio je. "Niti jedan terorist neće nabaviti oružje masovnog uništenja od Iraka jer irački režim više ne postoji", kazao je Bush vojnicima u as-Saliyahu, koalicijskom središnjem vojnom zapovjedništvu za Irak.

"Mi smo u ratu protiv globalnog terorizma i zahvaljujući vama pobjeđujemo", rekao je on američkim vojnicima.

"Naš je cilj povećati područje slobode", istaknuo je Bush.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara