BUSH I DALJE OPRAVDAVA NAPAD NA IRAK

Iako je donedavni šef američkih inspektora zaključio da Irak nije posjedovao oružje za masovno uništavanje, američki predsjednik George W. Bush u utorak je ustvrdio da je njegova oduka da Sjedinjne Države napadnu Irak bila ispravna.

"Ni najmanje ne sumnjam da je Sadam Husein bio rastuća opasnost za Amerikance i druge", rekao je Bush novinarima tijekom susreta s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim.

Bivši šef američkih inspektora za iračko naoružanje David Kay zaključio je da Irak nije imao oružje za masovno uništavanje i ustvrdio da su obavještajni podaci američkih službi temeljem kojih se krenulo u rat bili netočni. Time je ponovo postavljeno pitanje je li Bushova administracija preuveličala opasnost koju je predstavljao Irak kako bi opravdala napad.

U prvoj reakciji na Kayove izjave, Bush više nije sa sigurnošću tvrdio da je oružje postojalo, ali nije isključio mogućnost da će ipak biti pronađeno. Rekao je da inspektorima treba dopustiti da nastave svoj posao "kako bi se došlo do činjenica i zatim činjenice usporedile s onim što se mislilo".

Predsjednik Kwasniewski, čiji vojnici sudjeluju u iračkoj operaciji, stao je u Bushovu obranu. Poljski je predsjednik kazao da mu je bivši šef inspektora UN-a Hans Blix prije napada na Irak rekao da Sadam Husein posjeduje nedozvoljeno oružje ili je spreman proizvesti ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je izrazio povjerenje u američke obavještajne službe i rekao da ne sumnja da je Sadam bio opasnost za Ameriku i svijet, kako temeljem obavještajnih podataka koje je imao prije napada na Irak tako i temeljem onoga što zna sada.

Opravdavajući napad na Irak, predsjednik Bush je u ožujku rekao da obavještajni podaci američkih i službi drugih zemalja "ne ostavljaju sumnje da irački režim i dalje posjeduje i prikriva neka od najsmrtonosnijih oružja ikad razvijenih".

Oružje za masovno uništavanje u Iraku nakon rata nije pronađeno, a najnovije Kayove tvrdnje da ga nije ni bilo rezultiraju sumnjama da je Bushova administracija obmanula američku javnost kako bi opravdala napad.

Slučaj iračkog oružja već je postao značajno pitanje predizborne kampanje, a američki demokrati traže neovisnu istragu postupanja obavještajnih službi i korištenja njihovih podataka kako bi se vidjelo je li Bush izmanipulirao Amerikance.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara