Bush i dalje tvrdi da je Irak imao oružje masovnog uništavanja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush ponovno je u ponedjeljak ustvrdio da je Irak imao programe oružja masovnog uništavanja dok kritičari optužuju njegovu vladu da je pretjeravala u intepretaciji obavještajnih podataka o oružju kako bi opravdala napad na Irak.

"Irak je imao programe oružja (za masovna uništenja)", rekao je Bush novinarima nakon sjednice američke vlade. "Obavještajni podaci cijelo desetljeće pokazuju da su imali programe oružja", dodao je.

Bush je kazao kako je "apsolutno uvjeren da ćemo s vremenom pronaći da su imali programe oružja".

Dva mjeseca nakon okončanja rata u Iraku i okupacije zemlje, Amerikanci unatoč intenzivnoj potrazi nisu uspjeli pronaći oružje masovnog uništavanja koje je bilo glavno opravdanje američkog napada na Irak. Dužnosnici administracije predsjednika Busha su prije rata u Iraku tvrdili kako Irak ima zalihe kemijskog i biloškog oružja koje predstavlja opasnost za Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kritičari vlade predsjednika Busha pitaju nije li vlada namjerno pretjeravala u tumačenju obavještajnih podataka o oružju ili čak lagala o opasnosti koju oružje predstavlja kako bi dobila razlog za rat u Iraku.

Izvješće obavještajne službe američkog ministarstva obrane (DIA) iz rujna prošle godine, objelodanjeno prošlog tjedna, navelo je kako služba nema dovoljno "pouzdanih informacija" o iračkom kemijskom oružju upravo dok je američka vlada gradila svoj slučaj tvrdeći da Irak posjeduje oružje amsovnog uništavanja.

Tvrdnje Bushove administracije da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja stavili su u pitanje brojni američki kongresnici, koji prigovaraju da u Iraku nije nađen nikakv dokaz oružja, a Kongres će održati istragu o tome kako je američka vlada prikupljala i koristila obavještajne podatke o iračkom oružju i da li su te informacije pogrešno protumačene.

Upitan je li došla u pitanje vjerodostojnosti Sjedinjenih Država zbog pitanja oružja Bush je odgovarajući ponešto izmijenio razlog zašto su Amerikanci krenuli u rat u Iraku.

"Vjerodostojnost ove zemlje temelji se na našoj snažnoj želji da svijet učinimo mirnijim, i svijet je nakon naše odluke mirniji", kazao je američki predsjednik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara