Bush i Mubarak bi pozdravili povlačenje Izraela iz Gaze

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i egipatski predsjednik Hosni Mubarak rekli su nakon sastanka u ponedjeljak da bi pozdravili povlačenje Izraela iz pojasa Gaze, ali da to ne bi trebalo zamijeniti mirovni plan za Bliski istok.

"Ako bi se on (Sharon) odlučio na povlačenje, bio bi to pozitivan razvoj događaja", rekao je Bush govoreći o planu izraelskog premijera Ariela Sharona da zatvori 21 židovsko naselje u pojasu Gaze.

"Obojica smo suglasni da ako se Izrael odluči na povlačenje to ne neće zamijeniti mirovni plan (za Bliski istok)", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mubarakom na svom ranču u Crawfordu u Teksasu.

Mubarak je kazao kako bi "svako povlačenje s okupiranog teritorija bilo vrlo visoko ocijenjeno".

Predsjednik Mubarak je rekao kako će Egipat učiniti sve što treba za oživljavanje napora za postizanje mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraela koji je zapeo u nastavljenom nasilju s obiju strana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush i Mubarak su u Crawfordu razgovorali o uklapanju Sharonovog plana za povlačenje iz pojasa Gaze u postojeći pod američkim vodstvom izrađeni mirovni plan za Bliski istok koji predviđa uspostavu palestinske države 2005.

Zabrinutost arapskih čelnika izaziva činjenica da Sharonov plan predviđa zatvaranje svih židovskih naselja u pojasu Gaze, ali samo četiri od 140 naselja na Zapadnoj Obali što bi moglo značiti namjeru zadržavanja okupacije na tom području.

Mubarak je rekao kako je predsjedniku Bushu prenio "ozbiljnu zabrinutost" stanjem u Iraku te naglasio važnost obnove suverenosti te zemlje što je prije moguće.

Bush je kazao kako će Sjedinjene Države prenijeti suverenost na Iračane, mada nije naveo 30. lipnja za kada je prijenos predviđen, dodajući kako predstavnik UN-a radi s Iračanima u Bagdadu na stvaranju sustava za prijenos vlasti.

Predsjednik Bush će se u nizu susreta posvećenih najnovijem izraelskom planu povlačenja u srijedu susresti s premijerom Sharonom, a sljedećeg tjedna i s jordanskim kraljem Abdullahom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara