Bush i senatori postigli dogovor o Patriotskom zakonu

PREDSJEDNIK  George W. Bush i skupina republikanskih senatora su postigli dogovor o izmjenama kontroverznog "Patriotskog zakona" koji bi trebao olakšati njegovo ostajanje na snazi.

"Patriotski zakon" je u SAD prvi put donešen nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine i njime su federalne vlasti dobile dosada nezapamćene ovlasti da prikupljaju obavještajne i druge podatke o američkim građanima osumnjičenim za terorističku aktivnost.

Zakon je ispočetka bio podržavan od američke javnosti, ali su se s vremenom prevagu stekli njegovi protivnici koji drže da predstavlja neopravdano ograničavanje prava na privatnost i drugih ustavnih sloboda. Tim glasovima su se s vremenom pridružili i mnogi republikanski senatori, pa je krajem prošle godine Senat - u kojem republikanci imaju većinu - odbio produžiti "Patriotski zakon".

Zakon je trebao prestati važiti 31. prosinca 2005. godine, ali je u posljednji trenutak postignut dogovor kojim se produžava na mjesec dana. U siječnju je produžen za još mjesec dana, a u međuvremenu su Bush i protivnici zakonskog teksta pregovarali o tekstu koji bi trebao zadovoljiti obje strane.

Jučer je, pak, John Sununu, republikanski senator iz New Hampshirea i glavni pregovarač, objavio kako je sporazum o konačnom tekstu postignut. Njime je Bijela kuća odustala od nekih problematičnih odredbi te su tako tekst sada spremni podržati republikanski senatori čije je odbijanje bilo torpediralo originalni zakon prošle godine. Sporazumu je podršku dao i Harry Reid, drugi čovjek Demokratske stranke u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, dio demokratskih senatora još uvijek drži da je "Patriotski zakon" i u ovom obliku neprihvatljiv, mada ga  sporazum Patrick Leahy, jedan od glavnih protivnika Bushovog zakona, nazvao "korakom u pravom smjeru".

John Sununu tvrdi da novi tekst ima podršku 58 od 100 senatora, te da se nada kako će uspjeti pridobiti još dva demokratska senatora kako bi izbjegao eventualnu opstrukciju.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara