Bush ide na summit u Jordanu, ojačava ulogu na Bliskom istoku

Bush ide na summit u Jordanu, ojačava ulogu na Bliskom istoku
AMERIČKI predsjednik George W. Bush planira sljedećeg tjedna u Jordanu summit s izraelskim i palestinskim premijerom u dosad najsnažnijem osobnom angažmanu za postizanje mira na Bliskom istoku.

Susret će se održati u srijedu u jordanskom gradu Aqabi na Crvenom moru, ukoliko "dopuste uvjeti", s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom, priopćila je Bijela kuća.

Dan ranije Bush će se u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu sastati s arapskim čelnicima, vjerojatno čelnicima Egipta, Jordana i Saudijske Arabije. Turneju po Bliskom istoku Bush će poduzeti nakon što bude sudjelovao na summitu skupine G8 u francuskom Evianu.

Nakon što je Izrael prihvatio mirovni plan za Bliski istok, a Palestinci dobili novo vodstvo u osobi premijera Abbasa, Bush vidi novu prigodu za mir na Bliskom istoku, rekla je u srijedu novinarima predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice. Bush je nastojao marginalizirati palestinskog čelnika Jasera Arafata za kojega nikada nije vjerovao da je predan borbi protiv terorizma.

Summit u Aqabi bit će prvo putovanje predsjednika Busha na Bliski istok i njegov do sada najsnažniji angažman u promicanju bliskoistočnog mira.

Bush se ranije opirao jače uplitati u bliskoistočni sukob kritizirajući predsjednika Clintona zbog njegovih uzaludnih napora da pomogne postizanje mira na Bliskom istoku.

Rice je rekla da će Bush u razgovorima s bliskoistočnim čelnicima govoriti "o njihovim i o našim odgovornostima".

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je kako se predsjednik Bush veseli prvom susretu s premijerom Abbasom i ponovnom susretu sa premijerom Sharonom.

McClellen je Abbasa opisao kao čovjeka "predanog reformama i pomicanju procesa naprijed kao i poduzimanju oštrih mjera protiv terorista".

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je novinarima da će summit donijeti "nadu i inspiraciju" Bliskom istoku, "pokazati predanost SAD-a napretku mirovnog procesa" i dati prigodu Sharonu i Abbasu da izravno predsjedniku Bushu izraze svoja stajališta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bushov mirovni plan za Bliski istok, iza kojega stoji četvorka koju čine Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija, predviđa uspostavu palestinske države do 2005. Palestinci i Izraelci su prihvatili plan, ali je Izrael imao nekoliko ograda. Najvažnije su da ne želi povratak palestinskih izbeglica u Izrael i da hoće rješavanje problema židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima pomaknuti u neodređenu budućnost.

Sjedinjene Države su obećale da će se ozbiljno pozabaviti izraelskim primjedbama, nakon čega je Sharon prihvatio mirovni plan.

McClellan je rekao kako se "tekst mirovnog plana" neće mijenjati, nego da će se izraelske zabrinutosti uzeti u obzir u provedbi plana, kao i da će se razmotriti primjedbe "svih strana".

BUSH U RIZIČNOJ FAZI IZRAVNOG UPLETANJA U BLISKI ISTOK

Američki analitičari ocjenjuju da Bush ulazi u rizičnu novu fazu izravnog uplitanja u pregovore o postizanju sporazuma o problemu koji se do sada opirao svim nastojanjima da ga se riješi.

Pred njim stoji težak zadatak: mora odlučiti koliki će pritisak izvršiti na Izrael da prihvati kompromis bez kojega nema provedbe mirovnog plana.

Bush ni do sada nije pokazivao naročitu volju za sporenje sa Sharonom čija vlada uživa potporu dva ključna elementa Bushove koalicije, kršćanskih konzervativaca i neokonzervativnih političkih mislilaca, većinom židovskih i katoličkih, koji imaju utjecaja na američkog predsjednika.

Bush bi se u provedbi mirovnog plana između Izraelaca i Palestinaca mogao ponajprije suočiti s otporom iz vlastite konzervativne političke baze, uključujući evangeličke kršćane i mnoge Židove koji se protive bilo kakvom pritisku na Izrael da dade ustupke kako bi se mogla uspostaviti palestinska država. S predsjedničkim izborima 2004. koji se približavaju teško je vjerovati da će Bush stvarno pritisnuti Sharona i konfrontirati se s važnim dijelovima svoje izborne baze.

Prošloga tjedna dvadesetak konzervativnih kršćanskih čelnika već je upozorilo u priopćenju da nastavljanje mirovnog plana "može voditi u katastrofu".

Judith Kipper, stručnjak za Bliski istok iz Centra za strateške i međunarodne studije, kaže da će najvažniji rezultat summita u Aqabi biti stvaranje ozračja u kojem će pokazati da je moguće da mirovni proces krene naprijed.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara