Bush iznio plan borbe protiv ilegalne imigracije

AMERIČKI predsjednik George Bush iznio je u ponedjeljak svoj plan borbe protiv ilegalne imigracije u Sjedinjenim Državama nastojeći pomiriti jačanje zaštite granice s Meksikom i svoj prijedlog programa koji bi dopustio strancima da prihvate poslove koje Amerikanci ne žele.

Potaknuti strahovanjem od prave bujice ilegalnih emigranata, mogućnosti da se u zemlju uvuku teroristi, kriminalci i krijumčari droge Amerikanci sve više brinu zbog ilegalne imigracije.

Istraživanje Pew Research centra u listopadu pokazalo je kako 51 posto njih drži da bi suzbijanje ilegalne emigracije za vladu trebalo biti jedno od najvažnijih pitanja.

Govoreći graničarima u zrakoplovnoj bazi Davis-Monthan u Tucsonu u Arizoni Bush se zauzeo za dodatno jačanje sigurnosti granica, ali i za svoj program privremenih radnika koji bi trebao olakšati pritisak na granice omogućavajući ilegalnim radnicima da legaliziraju svoj status.

"Sudionici u ovoj raspravi moraju priznati da nećemo biti u stanju učinkovito provesti naše imigracijske zakone dok ne stvorimo program privremnih radnika", rekao je Bush.

Njegov plan gostujućih radnika nudi onima koji ilegalno borave u SAD-u izglede da dobiju radne vize u trajanju do šest godina, ali bi se potom morali vratiti u svoje zemlje kako bi mogli zatražiti novu radnu dozvolu.

"Ovaj program bi pomogao zadovoljiti zahtjeve rastuće ekonomije i dopustio bi poštenim radnicima da skrbe za svoje obitelji istodobno poštujući zakon", rekao je Bush.

Američki predsjednik nastoji istodobno udovoljiti dvjema skupinama svojih pristaša, zagovornicima stroge borbe protiv ilegalne imigracije u redovima njegove Republikanske stranke kao i moćnom poslovnom sektoru koji se oslanja na jeftinu imigrantsku radnu snagu. Također ne želi izgubiti birače među Hispanoamerikancima, manjini koja brojčano najbrže raste u SAD-u i koja je osjetljiva na bilo kakav pritisak na ilegalne imigrante, također većinom Hispanike.

Bush je upozorio kako njegov plan ne bi stvorio put za automatsko dobivanje američkog državljanstva dajući amnestiju ilegalnim imigrantima i time potičući druge da ilegalno ulaze u SAD, kako strahuju njegovi kritičari.

Govoreći o provedbi zakona, Bush je obećao ojačati zaštitu granice s Meksikom povećanjem broja graničara i novim tehnologijama za nadzor, poput infracrvenih uređaja i zrakoplova bez posade. Također je predložio vraćanje ilegalaca iz Meksika u unutrašnjost zemlje, a ne samo s druge strane granice odakle se brzo vraćaju u SAD. Više od 85 posto ilegalnih emigranata ulaze u SAD iz Meksika.

Zastupnički dom američkog Kongresa namjerava problem imigracije uskoro staviti na dnevni red, ali će program privremenih radnika ostaviti za kasnije. Drugi dom Kongresa, Senat odgodio je razmatranje imigracijske reforme za veljaču sljedeće godine.

S 11 milijuna ilegalnih emigranata koji su već u SAD-u i milijunom ilegalaca koji svake godine nastoje ući u zemlju, ilegalna imigracija je postala veliki politički i socijalni problem u Sjedinjenim Državama i očekuje se da će igrati važnu ulogu na izborima za Kongres 2006.

Gotovo polovica dolazi kroz Arizonu koja graniči s Meksikom. Problem je dosegnuo takve razmjere da su guverneri saveznih država Arizone i Novog Meksika ovoga ljeta proglasili izvanredno stanje na svojim granicama s Meksikom.

Bush će o svom planu borbe protiv ilegalne imigracije u utorak govoriti i u El Pasu u Teksasu, također graničnoj državi suočenoj s problemom ilegalaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara