Bush kaže da su pred svijetom presudni dani

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u subotu u svojoj radioporuci kako su pred svijetom presudni dani i da su Sjedinjene Države riješene ukloniti iračkog vođu Sadama Huseina.

"Presudni dani su pred slobodnim zemljama svijeta. Vlade sada pokazuju jesu li njihove izjave o predanosti slobodi i sigurnosti samo riječi ili uvjerenja za koja su spremne djelovati", rekao je Bush u redovitom radio obraćanju.

On je naglasio kako za Sjedinjene Države i koaliciju koju vode nema nikakve dvojbe.

"Suprotstavit ćemo se rastućoj opasnosti, da bi zaštitili sebe, da bi uklonili pokrovitelja i zaštitnika terora, i da bi održali mir u svijetu", rekao je Bush.

Izgledi za diplomatsko rješenje iračke krize polagano iščezavaju dok Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pokazuje duboku podijeljenost oko toga kako nastaviti razoružavanje Iraka.

Bush će u nedjelju na Azorima s britanskim ministrom Tonyjem Blairom i španjolskim premijerom Jose Mariom Aznarom razgovarati o narednim potezima nakon što nacrt njihove rezolucije kojom traže odobravanje vojne akcije u Iraku nije uspio osigurati potrebnu potporu u Vijeću sigurnosti.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je kazao kako je svrha summita da čelnici "rasprave kako je najbolje nastaviti da bi nedvosmisleno jasno dali do znanja Sadamu Huseinu da će biti ozbiljnih posljedica ako se ne razoruža".

Bush je u radio-poruci kazao da trojka nastavlja raditi s drugim članovima Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se suprotstavili zajedničkoj opasnosti.

On je, međutim, upozorio da je u proteklom desetljeću u previše slučajeva, od Bosne i Hercegovine i Ruande do Kosova, propuštanje Vijeća sigurnosti da odlučno djeluje vodilo tragediji.

"Moramo priznati da su neke prijetnje tako ozbiljne, a njihove moguće posljedice tako strašne, da moraju biti uklonjene, čak i ako to traži vojnu silu", rekao je Bush.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici smatraju kako bi Bush, Aznar i Blair mogli na Azorima odlučiti da uopće ne iznesu nacrt rezolucije na glasovanje, ako bude sasvim jasno da neće dobiti zeleno svjetlo.

Bushova vlada vjeruje da nije vjerojatno da će u Vijeću sigurnosti dobiti devet glasova potrebnih za prolazak rezolucije uz izostajanje veta jedne od stalnih članica Vijeća. Francuska i Rusija prijete vetom zaustaviti rezoluciju.

Za sada samo Sjedinjene Države, Velika Britanija, Španjolska i Bugarska podupiru rezoluciju u Vijeću sigurnosti. Francuska, Rusija, Kina, Njemačka i Sirija su protiv.

Sjedinjene Države ni pritiscima ni obećanjima pomoći za sada nisu uspjele privoliti šest neodlučnih zemalja - Pakistan, Gvineju, Kamerun, Angolu, Čile i Meksiko, da javno obećaju svoj glas.

Predsjednik Bush je ranije već rekao kako će Sjedinjene Države sa ili bez potpore UN-a razoružati Irak i ukloniti režim Sadama Huseina.

Njegova radio-poruka koincidira s vikendom u kojem se obilježava petnaesta obljetnica napada Sadamovog režima kemijskim oružjem na kurdsko selo Halabja u Iraku. Pored Halabje, u napadima na ukupno 40 ciljeva irački režim je ubio tisuće Kurda.

Ocrtavajući opasnost koju predstavlja režim Saddama Husseina, Bush je kazao kako se radi o jednom od najokrutnijih diktatora u povijesti, koji posjeduje oružja masovnog uništavanja, podupire teroriste i planira postaviti ljudske štitove oko vojnih ciljeva.

"Malo je razloga za nadu da će se Sadam Husein razoružati", rekao je Bush.

Bush je obećao Iračanima da će se učiniti sve da ne dođe do civilnih žrtava te da će pomoći Iraku da se oporavi od desetljeća totalitarne vladavine.

Sjedinjene Države zajedno sa saveznicima već su raporedile oko 300.000 vojnika u regiji oko Iraka, uz do sada neviđenu vojnu tehniku i oružja koja čekaju zapovijed predsjednika Busha kako bi krenuli u napad na Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara