Bush: Kosovo je posljednje poglavlje raspada Jugoslavije

Bush: Kosovo je posljednje poglavlje raspada Jugoslavije

"NE MOGU unaprijed iznositi stav svojih kolega i ne želim da ispadne kako je Hrvatska dobila pozivnicu za NATO samo jer je George Bush tako rekao. To ne funkcionira na taj način. Ali mogu potvrditi da žestoko podupirem ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u Sjevernoatlantski savez", kazao je američki predsjednik u ekskluzivnom razgovoru za HRT, te dodao kako se nada da će se kolege u NATO-u složiti s njegovom prosudbom.

"Hrvatska bi u NATO trebala ući prije svega zbog sigurnosti, a osim toga, bit ćete u dobrom društvu. Dobri odnosi s NATO-om će s vremenom omogućiti ekonomski rast i otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta jer će zapadne zemlje pokazati interes za ulaganja u Hrvatsku", kaže Bush.

Hrvatska je, smatra George Bush, uzor za sve ostale zemlje u regiji i puno drugačija zemlja od one koju je "prije 12 godina posjetio Bill Clinton".

"Civilna društva sazrijevaju i mijenjaju se na bolje. Hrvatska je savršen primjer jer je prošla kroz teško razdoblje i iz njega izašla jača i bolja", kaže Bush, koji se zatim osvrnuo i na situaciju u regiji nakon osamostaljenja Kosova.

"Kosovo je dobilo priliku u vidu nadzirane nezavisnosti i mi čvrsto vjerujemo da će promjene na Kosovu biti pozitivne", kaže Bush te dodaje da je SAD toliko inzistirala na nezavisnosti Kosova jer "on vjeruje kako bi svi ljudi trebali živjeti slobodno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosovo je posljednje poglavlje raspada Jugoslavije i završetak jednog teškog razdoblja. Istočna mi je Europa jako važna zbog mladih demokracija koje u njoj rastu i cvjetaju. To je važan proces; nije lako biti demokracija, puno je lakše živjeti u diktaturi, ali to nije ni pošteno ni pravedno", kaže Bush.

S obzirom da je u SAD-u izborna godina, a kampanja je u jeku, HRT-ova novinarka upitala je američkog predsjednika misli li da je Amerika spremna za ženu ili crnca u Ovalnom uredu.

"Mislim da neće izabrati njih, izabrat će Johna McCaina. Ne zato što će glasati protiv Hillary Clinton ili Baracka Obame nego zato što će glasati za McCaina koji ima pravi stav i potrebnu čvrstinu da bude predsjednik u ovim opasnim vremenima i suprotstavi se našim neprijateljima", podvukao je Bush.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara