BUSH O POTRAZI ZA IRAČKIM ORUŽJEM

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu da će Sjedinjene Države nastaviti potragu za iračkim oružjem masovnog uništavanja, ali i izrazio sumnju da su mjesta s oružjem u posljednjim danima režima Sadama Huseina opljačkana i spaljena. L

Bush je u svojem tjednom radio obraćanju naciji rekao da se potraga za oružjem nastavlja razgovarima s iračkim znanstvenicima i proučavanjem tisuća dokumenata.

On je, međutim, po prvi put spomenuo mogućnost da su mjesta s oružjem opljačkana i spaljena te da zbog toga američka vojska u Iraku ni više od dva mjeseca nakon završetka rata ne može otkriti kemijsko i biološko oružje koje je poslužilo kao glavni motiv napada na Irak.

"Više od desetljeća Sadam Husein je skrivao svoje oružje od svijeta. A u završnim danima režima dokumenti i mjesta s oružjem su bila opljačkana i spaljena", rekao je američki predsjednik.

Bush je evidentno suočen s nemoći američkih snaga da otkriju iračka proizvodna postrojenja i zalihe kemijskog i biološkog oružja za koje je njegova administracija tvrdila da ga Husein posjeduje na stotine tona. "Odlučni smo otkriti prave razmjere programa oružja Sadama Huseina, bez obzira koliko dugo to trajalo", rekao je Bush.

Bush je u svojem radio obraćanju kao dva najveća problema poslijeratnog Iraka spomenuo nesigurnost i vrlo sporu obnovu zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspostava sigurnosti u Iraku važna je jednako za Iračane i za američke snage, rekao je američki predsjednik i optužio "opasne džepove starog režima" i njihove "terorističke saveznike" za napade na koalicijske snage i zastrašivanje Iračana. Nakon prestanka rata u Iraku ubijeno je 50 američkih vojnika.

Bush je rekao da su Sjedinjene Države do sada osigurale Iraku više od 700 milijuna dolara u humanitarnoj pomoći te za obnovu i gospodarski oporavak Iraka.

Ovoga tjedna Irak je preko luke Um Kasr počeo ponovno izvoziti naftu čijim prihodima Sjedinjene Države namjeravaju financirati glavninu obnove zemlje.(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara