Bush obećao veću pomoć žrtvama tsunamija

AMERIČKI predsjednik George W. Bush obećao je u srijedu da će Sjedinjene Države pružiti pomoć žrtvama tsunamija u južnoj Aziji od početnih 35 milijuna dolara a objavio je i uspostavu međunarodne koalicije za koordinaciju pomoći.

"Mi ćemo biti uz njih kad počnu obnovu svojih zajednica", rekao je Bush na svom ranču u Texasu, u prvoj javnoj izjavi povodom udara tsunamija u kojem je u nedjelju prema dosadašnjim podacima poginulo najmanje 76.000 ljudi.

Bush je rekao da su Sjedinjene Države, Indija, Australija i Japan formirale međunarodnu skupinu za koordinaciju humanitarne pomoći i napora u obnovi pogođenih područja i kazao da očekuje da se i druge zemlje pridruže skupini.

Bush je rekao da je katastrofa "nanijela gubitak i bol svijetu koji je izvan moći shvaćanja" i obećao višestruku pomoć SAD-a koja će ići daleko preko obećanih početnih 35 milijuna dolara.

Govoreći o budućoj pomoći Bush je naveo da će se obaviti procjena štete "kako bi sljedeća tranša pomoći bila razborito utrošena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kratkoročna pomoć uključuje timove za procjenu šteta i pomoć američkih vojnih snaga, a nakon toga će slijediti dugoročna pomoć za obnovu.

Bush je također rekao da će razmotriti mogućnost odgode plaćanja dugova Somaliji i Indoneziji.

Američki predsjednik je pozvao Amerikance da daju novac humanitarnim organizacijama radi pomoći nastradalima.

Bush, koji provodi odmor na ranču u Crawfordu, suočio se u utorak s kritikama zbog toga što nije ništa osobno rekao o katastrofi.

On je odbacio primjedbu humanitarnog dužnosnika UN-a Jana Egelanda da su bogate zemlje "škrte" u pomoći siromašnim zemljama. "Osjećam da je osoba koja je dala tu izjavu bila na sasvim krivom putu i loše informirana", rekao je Bush.

On je naveo da je SAD 2004. osigurala 2,4 milijardi dolara za humanitarnu pomoć te da je to 40 posto ukupne pomoći u svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara