BUSH OČEKUJE JEDNOGLASNO USVAJANJE REZOLUCIJE O IRAKU

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako očekuje da će Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojiti novu rezoluciju o Iraku čime će signalizirati interes međunarodne zajednice da pomogne uspostavu demokratskog Iraka.

"Bilo je nekih koji su govorili da nikada nećemo doći do nje (rezolucije), a izgleda da se stvari razvijaju dobro i da će biti izglasana jednoglasno", rekao je Bush novinarima na Sea Islandu tijekom susreta s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem.

"Time se kaže svijetu da su članice Vijeća sigurnosti zainteresirane raditi zajedno kako bi osigurale da Irak bude slobodan, miroljubiv i demokratski", rekao je Bush uoči glasovanja o novoj rezoluciji o Iraku koje se očekuje u utorak poslijepodne.

Bush je naglasio kako "ove zemlje razumiju da će slobodni Irak poslužiti kao katalizator za promjene na širem Bliskom istoku što je važan dio dobijanja borbe protiv terorizma".

Izvorno Sjedinjene Države su očekivale kako će nova rezolucija navesti više zemalja da pošalju vojnike u Irak, ali unatoč velikim izgledima za njezino izglasavanje Francuska, Njemačka, Rusija i Kanada kažu kako neće poslati vojnike ni pod kojim okolnostima.

"Očekujem da zemlje pridonesu onako kako im se čini prikladnim", odgovorio je Bush na pitanje je li odustao od nade da dobije vojnike od tih saveznika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush i Koizumi su se sastali u okviru summita G-8, najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se od utorka do četvrtka uz iznimno snažne mjere osiguranja održava na Sea Islandu u Georgiji.

Susretom, na kojem pored domaćina SAD-a sudjeluju Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Rusija, dominirat će Irak i američka inicijativa za gospodarske i demokratske reforme šireg prostora Bliskog istoka.

Američki dužnosnici su najavili da su zemlje G-8 postigle sporazum o borbi protiv gladi na Rogu Afrike, iskorjenjivanju dječje paralize do kraja sljedeće godine, smanjivanju siromaštva posebice na Bliskom istoku te za nove napore u razvoju cjepiva protiv HIV-a.

Na godišnjem sastanku G-8 očekuje se i sporazum najrazvijenijih zemalja svijeta o novim koracima u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja. Postizanje sporazuma je blizu, rekli su američki dužnosnici.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara