Bush od Kongresa traži 439,3 milijarde za vojsku

PREDSJEDNIK SAD-a George Bush zatražit će idući tjedan od Kongresa da proračun Ministarstva obrane u 2007. godini bude 439,3 milijarde dolara, što je za 5 posto više od obrambenog proračuna za ovu godinu, doznaje agencija Associated Press od anonimnog višeg službenika Pentagona.

Plan rashoda koji će podastrijeti Bush, uz ostalo uključuje 84,2 milijarde dolara za program naoružanja, što je gotovo 8 postotni rast u odnosu na tekuću proračunsku godinu, pri čemu se uz ostalo planira utrošak milijardi dolara za borbene zrakoplove, brodove, helikoptere i bespilotne letjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno velik rast proračuna predviđa se u strukturi troškova za kopnenu vojsku, s ovogodišnjih 11 milijardi, na 16,8 milijardi dolara u 2007. godini, što je povećanje od čak 53 posto.

Službenik Pentagona, koji je želio ostati anoniman, naglašava da troškovi američke prisutnosti u Iraku i Afganistanu nisu sastavni dio ovih proračunskih zahtjeva.

Kako je prethodno objavljeno, Bijela kuća namjerava zatražiti od američkog Kongresa još 70 milijardi dolara za financiranje ratova u tim zemljama u ovoj, i najmanje 50 milijardi dolara u fisklanoj 2007. godini. Američki Kongres dosad je odobrio 350 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara