Bush osudio Irance zbog britanskih zarobljenika

DIPLOMATSKI obračun Britanije i Irana oko zarobljenih britanskih mornara se nastavlja. Američki predsjednik George Bush je žestoko kritizirao "neoprostivo ponašanje" Iranaca i stao na stranu britanske vlade.

Govoreći iz predsjedničkog odmarališta Camp David, Bush je rekao: "Pitanje britanskih taoca je vrlo ozbiljna stvar zato što su ih Iranci oteli dok su bili u iračkim vodama. To je neoprostivo ponašanje."

"Potpuno podržavam vladu Tonya Blaira u pokušajima da ovo pitanje razriješi mirnim putem. Podržavam i premijerovu izjavu o tome da se ovdje neće ići na sustav usluge za uslugu. Iranci moraju vratiti taoce", dodao je.

Iranski ministar vanjskih poslova potvrdio je da je od britanske vlade dobio diplomatsku poruku. Najavio je da ona sadrži "pitanja koja će se razmotriti", ali da Iran čeka "promjenu stava" prije nego ozbiljno nastavi s pregovorima.

Iako kriza i dalje traje, britanski dopisnici smatraju da se uspjelo smiriti strasti i da su obje strane spremnije za pregovore.

Iranci i dalje tvrde da su mornare zarobili zato što su ušli u iranske teritorijalne vode, a natuknuli su da bi im mogli i suditi.

Britanci se slažu da prijetnje Irancima nisu dobar put za razrješenjem situacije, budući da one tjeraju Iran da pokaže snagu, što ugrožava šanse za puštanjem zarobljenika.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara