Bush počeo uzvraćati predizborne udarce demokratima

Bush počeo uzvraćati predizborne udarce demokratima
AMERIČKI predsjednik George W. Bush zabrinut opadajućom popularnošću i pod snažnim napadima demokratskih izazivača uzvratio je u ponedjeljak,rekavši kako demokrati nemaju što ponuditi u borbi protiv terorizma te da će njihova politika povećati poreze.

"Naši protivnici nisu ponudili mnogo u strategiji za dobijanje rata protiv terorizma ili politike jačanja gospodarstva", rekao je Bush u Washingtonu na večeri Udruge republikanskih guvernera koja mu je donijela 7,3 milijuna dolara za predizbornu kampanju. "Do sada smo čuli samo mnogo stare ogorčenosti i stranačkog gnjeva".

U svom prvom govoru u kojem je izravno i osobno ušao u predizbornu kampanju Bush je rekao kako Amerikanci na izborima u studenom biraju između zadržavanja njegovog smanjenja poreza i vraćanja tereta visokih poreza na leđa američkog naroda.

Mada mu nije spomenuo ime Bush je izravno ukazao na favorita za demokratsku nominaciju za predsjednika Johna Kerryja. On je rekao kako demokratski kandidati uključuju interesantnu skupinu s različitim mišljenjima: za smanjenje poreza i protiv njih, za slobodnu trgovinu i protiv nje, za oslobođenje Iraka i protiv njega.

"I to je samo jedan senator iz Massachusetsa", kazao je Bush aludirajući na proturječna stajališta koja je Kerry zauzimao o nekim pitanjima.

Bushovo izravno uključivanje u kampanju uslijedilo je nakon dugog razdoblja u kojem se nastojao prikazati zauzetim vođenjem države, a ne ponovnim izborom za predsjednika u studenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon tjedana problema s pitanjima vlastite vjerodostojnosti oko oružja masovnog uništavanja koje nije pronađeno u Iraku i napada demokrata zbog slabog zapošljavanja Bush je odlučio krenuti u napad. Njegova popularnost pala je na oko 50 posto, a anketa od prošloga tjedna pokazala je da zaostaje iza oba glavna demokratska kandidata za predsjednika, Johna Kerryja i senatora iz Sjeverne Caroline Johna Edwardsa.

Zadovoljan što ga je uspio izazvati na predizborne čarke ranije nego što je planirao, Kerry je kazao kako je Bush nervozan jer nema uspjeha s kojima se može pokazati u predizbornoj utrci.

"Večeras će započeti svoju kampanju prije nego smo i izabrali kandidata demokratske stranke", rekao je Kerry u New Yorku.

Novo razdoblje izravne kampanje i suočavanja s demokratskim kandidatima Bush nastavlja 4. ožujka kada započinje emitirati prve televizijske poruke biračima diljem Amerike u kojima će govoriti o svojim postignućima sa sloganom: "čvrsto vodstvo u vremenima promjena". Predizborne spotove započeo je snimati u Bijeloj kući prije dva tjedna. Njihovo emitiranje tempirano je samo dva dana nakon predizbora u 10 saveznih država na kojima bi demokrati trebali definitivno potvrditi Bushovog izazivača, najvjerojatnije Kerryja.

Bush ima više nego dovoljno sredstava za predizbornu kampanju. Do sada je prikupio rekordnih 151 milijun dolara koje tek počinje trošiti.

(Hina) sl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara