Bush: Pomoć iz Madrida će ojačati obnovu Iraka

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako će milijarde dolara financijske pomoći koju su obećale druge zemlje na donatorskoj konferenciji u Madridu ojačati napore u obnovi Iraka.

"Ta narastajuća financijska potpora dopustit će nam da dalje gradimo na uspjehu široke vojne koalicije koja se nalazi u Iraku", rekao je Bush u svojem redovitom radio obraćanju Amerikancima.

Na donatorskoj konferenciji u Madridu zemlje su obećale 13 milijardi dolara financijske pomoći za obnovu Iraka, povrh 20 milijardi koje su najavile dati Sjedinjene Države.

Bush je označio Madridsku konferenciju kao uspjeh gdje su se "predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku banku, UNICEF i Organizaciju islamske konferencije, okupili kako bi raspravljali o budućim potrebama Iraka" i obećale "milijarde dolara kako bi pomogle obnovu Iraka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Madridske donacije daleko su, međutim, ispod 56 milijardi dolara koliko Svjetska banka predviđa da će trebati za obnovu Iraka u narednih nekoliko godina. Značajan dio financijske pomoći također dolazi u obliku zajmova koji će, iako pod povoljnim uvjetima, povećati već ionako ogromnih 120 milijardi iračkog vanjskog duga.

Bush je već po četvrti put za redom upotrijebio svoju radio poruku kako bi Amerikancima predočio uspjehe u njegovoj iračkoj politici, pokazujući time koliko mu ta tema postaje važna pred sve bliže izbore 2004.

On je izbjegao govoriti o teškoćama američkih snaga suočenih s dnevnim gubicima u gerilskim i terorističkim napadima u Iraku, ali je naglasio uspjehe u lovu na teroriste i pristaše Saddama Husseina, uspostavi iračkih snaga sigurnosti i obnovi zemlje.

"Gospodarski život se obnavlja u gradovima. Nova iračka valuta je u uporabi. Lokalne vlasti su uspostavljene. I Irak će će uskoro započeti proces sastavljanja ustava, nakon čega će slijediti slbodni izbori", kazao je Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara