Bush prije rata nije znao da u Iraku postoje Šijiti i Suniti

"MISLIO sam da ste vi svi Muslimani", rekao je zbunjeni američki predsjednik izaslanstvu uglednih Iračana na sastanku pred početak američke invazije na Irak, kada su mu oni, uvidjevši da Bush nema pojma o etničkom  sastavu zemlje koju je naumio osloboditi, pokušali objasniti razliku između Šijita i Sunita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračani su mu pokušali to strpljivo objasniti, kao i da su to dvije različite sekte koje postoje unutar Islama, na što je, kaže Peter Galbraith, Bush ispalio biser iz uvoda.

Samo dva mjeseca prije invazije na Saddamovu zemlju, irački su se uglednici iz prve ruke uvjerili s kakvom pripremljenošću dolaze njihovi osloboditelji. Ove podatke iznosi Peter Galbraith, prvi američki ambasador u Hrvatskoj, u svojoj knjizi "Kraj Iraka: Kako je američka nesposobnost stvorila beskrajni rat".

Kaže da je anegdotu koja svjedoči o elementarnom nepoznavanju Iraka i Islama općenito ispričao kako bi dočarao "duh neznanja i arogancije koji je prožimao cijelu američku administraciju" prije napada na Irak, a kao što je vidljivo i tri godine poslije situacija nije mnogo bolja.

"Od predsjednika i potpredsjednika, do konzervativaca u Pentagonu postojalo je uvriježeno mišljenje da je Irak državica bez identiteta kojoj će SAD lako nametnuti svoju viziju pluralističke demokracije", kaže Galbraith naglašavajući kako se umislilo da je to potrebno uz minimalna planiranja i bez ikakvih znanja o Iraku.

Kada je Bush pokrenuo napad na Irak prije 3 i pol godine zamislio je donijeti mu demokraciju i transformirati Bliski Istok. Umjesto toga, Bliski Istok je na rubu rata, a Irak se podijelio na tri komponente, ili "entiteta": prozapadnjački Kurdistan, šijitsku teokraciju na jugu i kaotičnu sunitsku regiju u središnjem dijelu zemlje.

Pošto Irak nikada nije bio dobrovoljna tvorevina njegovih stanovnika, nego država koja se zasnivala na sili, američki pokušaj da sačuva jedinstvo nacije je osuđen na propast, pogotovo sad kada je zemlja podijeljena. Još jedan veliki američki promašaj je bila teza da će okupacija Iraka oslabiti Iran.

Suprotno tome, okupacija nekad najljućeg neprijatelja je Teheranu donijela jednu od najvećih strateških pobjeda u posljednjih par stoljeća, kaže Galbraith.

Šijiti nakon parlamentarnih izbora prošle godine imaju najveći utjecaj na vojsku, policiju i Vladu u Bagdadu i, što je dosad bilo nezamislivo, razvijaju ekonomske veze sa Iranom, a sljedeći korak bi po Gallbraithu moglo biti povezivanje naftnih potencijala dviju zemalja.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara