Bush prijeti vetom zakonu o istraživanju na stanicama

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zaprijetio je u petak da će staviti veto na mogući novi zakon kojim bi se olakšala sadašnja ograničenja istraživanja na embrionalnim matičnim stanicama i izrazio zabrinutost istraživanjima na kloniranju ljudskih embrija u Južnoj Koreji.

U Zastupničkom domu američkog Kongresa u pripremi je zakon kojim bi se ukinula Bushova zabrana iz 2001. za korištenje proračunskih sredstava u znanstvenim istraživanjima u kojima bi se koristile matične stanice.

"Vrlo jasno sam dao do znanja Kongresu da sam protiv upotrebe saveznog novca, novca poreznih obveznika u promicanju znanosti koja uništava život kako bi spasila život. Prema tome, ako taj zakon to čini ja ću staviti veto na njega", rekao je Bush novinarima tijekom susreta s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom.

Ukoliko bi se to dogodilo, bio bi to prvi Bushov veto tijekom njegova predsjedništva.

Bushovo protivljenje izraz je njegova uvjerenja koje dijeli s vjerskim i socijalnim konzervativcima o potrebi zaštite kulture života i protivi se eksperimentiranju ljudskim životom.

Pristalice zakona koji ima nekih 200 sponzora pobijaju Bushov prikaz istraživanja i kažu da je ono od ključne važnosti za znanstvena otkrića koja mogu pomoći u liječenju bolesti poput Alzheimerove.

Južnokorejski istraživači izvijestili su da su kloniranjem proizveli ljudske embrije i potom izdvojili njihove matične stanice. Proizveli su nove linije matičnih stanica ugradivši genetski materijal oboljelih u donirana jajašca.

Znanstvenici su rezultate predstavili kao veliki napredak u nastojanju da se uzgoji tkivo pacijenata koje bi zamijenilo oboljelo u liječenju bolesti.

"Veoma sam zabrinut kloniranjem", rekao je Bush reagirajući na tu vijest. "Zabrinjava me svijet u kojem bi kloniranje bilo prihvatljivo".

Bushova administracija se zalaže za manje kontroverzno istraživanje na matičnim stanicama u kojem se upotrebljava krv iz pupkovine novorođenčadi.

(Hina) xsl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara