BUSH PRIZNAJE DA JE TJEDAN U IRAKU BIO "TEŽAK"

Američki predsjednik George W. Bush priznao je u nedjelju, tijekom posjeta vojnoj bazi u Fort Hoodu, u Teksasu, da je protekli tjedan u Iraku bio "težak".

"Prošli tjedan bio je težak", izjavio je američki predsjednik novinarima u Fort Hoodu. No "naše su snage jake" i "sučeljavaju se s onim što se događa", dodao je.

"Svaki se dan molim da gubici budu manji, ali ono što činimo je dobro", rekao je Bush.

Nakon sedmodnevnih žestokih sukoba u Iraku u kojima je poginulo više od četiristo Iračana, a ranjeno ih je najmanje tisuću, koalicija je prihvatila primirje s pobunjenicima iz Faluje, grada pedeset kilometara zapadno od Bagdada.

U sukobima u Iraku prošlog tjedna ubijeno je više od četrdeset koalicijskih vojnika, pa se tako broj ubijenih Amerikanaca od početka američko-britanske vojne intervencije u Iraku u ožujku 2003. godine popeo na 650.

Bush je također odbacio svako odlaganje prijenosa suvereniteta Iračanima predviđeno za 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki je predsjednik u nedjelju novinarima govorio i o memorandumu od 6. kolovoza 2001. u kojem navodno nije bilo rečeno ništa o mogućim napadima na Sjedinjene Države.

"U PDB-u (dnevno izvješće američkom predsjedniku) se nije spominjao napad na Ameriku. Govorilo se o nakanama i činjenici da netko mrzi Ameriku. To smo već znali", kazao je Bush novinarima.

Predsjednikov je ured u subotu objavio memorandum pod nazivom "Bin Laden je odlučio udariti na Sjedinjene Države", pod pritiskom neovisnog istražnog povjerenstva o atentatima od 11. rujna 2001. U tim su napadima, koje je izvela Al Qaida, teroristička organizacija koju predvodi Osama bin Laden, smrtno stradale gotovo tri tisuće ljudi u SAD-u.

"Da sam znao da će Amerika biti meta napada, bio bih učinio sve da to spriječim", dodao je Bush.

"Da su obavještajne službe nešto našle, obavijestile bi me", ocijenio je Bush, ponavljajući da istražno povjerenstvo mora ispitati kako su se prikupljali i prenosili podaci prije 11. rujna.

(Hina) xvrad ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara