Bush produljio odluku o stanju krize za zapadni Balkan

Bush produljio odluku o stanju krize za zapadni Balkan
AMERIČKI predsjednik George W. Bush produljio je u petak odluku o stanju nacionalne krize za zapadni Balkan rekavši da djelovanja pojedinaca koji rade protiv mira i stabilnosti regije ugrožavaju interese Sjedinjenih Država.

Odluka o stanju nacionalne krize za Zapadni Balkan iz 2001. morala je sada biti produljena jer bi se, na obljetnicu svojega nastanka 26. lipnja, automatski ukinula.

U pismu američkom Kongresu u kojem obrazlaže svoju odluku Bush je rekao da kriza na Zapadnom Balkanu zbog koje je donio prvotnu odluku još nije prestala. Kao tvorce krize on navodi osobe koje pomažu, podupiru ili su pokrovitelji ekstremističkog nasilja u Makedoniji i drugdje na Zapadnom Balkanu, ometaju provedbu Daytonskog sporazuma, rezolucija UN-a za Kosovo i Ohridskog sporazuma o Makedoniji.

"Sva ova djela ugrožavaju američke interese i predstavljaju nastavak neuobičajene i izvanredne prijetnje nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država", rekao je Bush.

Bush je ovom odlukom nastavio i sankcije za 172 pojedinca i organizacije u zemljama bivše Jugoslavije koji su prijetnja miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršnom naredbom Bush je blokirao imovinu ovim organizacijama i pojedincima, kojima je također zabranjen ulazak u SAD. Među njima su i svi osuđenici i optuženici Haškog suda.

Na popisu je najviše pojedinaca iz Bosne i Hercegovine, među kojima i dva najtraženija optuženika Haškog suda, ratne vođe bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Na popisu su iz BiH također i Hrvati, osuđenik Haškog suda general Tihomir Blaškić, te optuženici Suda Drago Josipović, Dario Kordić, Anto Furundžija i Ivica Rajić.

Na američkom popisu su bez određenog obrazloženja i zastupnik u hrvatskom Saboru Ljubo Ćesić-Rojs, Valentin Ćorić, Ante Jelavić i Stanko Sopta.

Na popisu osoba koje su pod američkim sankcijama je i hrvatski general Ante Gotovina kojega je Haški sud optužio za ratne zločine, te hrvatski Srbin Milan Martić koji je u pritvoru Haškoga suda pod optužbom za ratne zločine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara