BUSH SE NAKON RATA U IRAKU OKREĆE GOSPODARSTVU

Nakon okončanja glavnih bitaka u Iraku američki predsjednik George W. Bush se u utorak okrenuo usporenom američkom gospodarstvu i zatražio da Kongres usvoji smanjenje poreza od najmanje 550 milijardi dolara.

"Naša je pobjeda u Iraku sigurna, ali još nije potpuna", rekao je Bush u Bijeloj kući. "Središnja vlast dikatatora je okončana, ali u dijelovima Iraka su preostali neki elementi, očajni i opasni."

Bush je o tijeku rata u Iraku po prvi put progovorio nakon pada rodnog grada Saddama Husseina Tikrita u ponedjeljak, dan nakon što je Pentagon objavio da su okončane velike bitke u Iraku.

Bush je čekao samo jedan dan nakon pobjede u Iraku kako bi se usmjerio na usporeno američko gospodarstvo, glavni izvor svojih briga za sljedeće predsjedničke izbore 2004.

On je zatražio da Kongres odobri najmanje 550 milijardi smanjenja poreza tijekom narednih 10 godina, odstupivši time od svojeg prvotnog prijedloga od 726 milijardi dolara.

Obraćajući se skupini malih poduzetnika u Bijeloj kući, Bush je kazao kako će smanjenje poreza potaknuti rast gospodarstva i osigurati 1,4 milijuna novih radnih mjesta do kraja 2004. Njegova ideja je da će smanjenje poreza ostaviti više novaca u džepovima potencijalnih ulagača koji će ulagati u ekonomiju i time otvoriti nova radna mjesta, a povećanje rasta ekonomije i broja zaposlenih u masi povećati državne prihode.

"Tijekom protekle dvije godine ova zemlja je iskusila rat, recesiju i krizu, koja je natjerala vladu u deficit", rekao je on. "Najbolji način da se smanji deficit je ojačati rast gospodarstva, što znači više prihoda našoj državnoj blagajni i manje trošenja u Washingtonu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kongresni Ured za proračun međutim smatra da će Bushov plan smanjenja poreza dovesti tijekom narednih deset godina do deficita od 1,82 tisuće milijardi dolara i da će to opteretiti američko gospodarstvo.

Sumnje u Bushov plan smanjenja poreza izražava i američka javnost, jer 60 posto Amerikanaca smatra da nije vrijeme za smanjenja poreza jer će to dovesti do povećanja deficita. Polovica Amerikanaca drži ipak da su porezi previsoki.

Brzina kojom se Bush vratio na američke ekonomske probleme govori da on ne želi počiniti pogrešku svoga oca Busha starijega koji je nakon dobijenog Zaljevskog rata 1991. čekao pola godine da pokuša ojačati ekonomiju, što ga je stajalo izgubljenih izbora 1992. protiv demokratskog kandidata Billa Clintona.

Predsjesnik Bush stariji je 1990. povećao poreze, smanjivši potporu konzervativne baze republikanske stranke, dok Bush sin ostaje predan svojim idejama smanjenja poreza.

On će tijekom naredna dva tjedna poslati 25 dužnosnika svoje vlade u 26 američkih saveznih država kako bi promovirali plan smanjenja poreza.(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara