Bush traži obnavljanje kritiziranog antiterorističkog zakona

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u ponedjeljak američki Kongres da obnovi Patriotski zakon, američki zakon donešen za borbu protiv terorizma kritiziran da ugrožava građanske slobode.

Govoreći na svečanosti polaganja prisege novog državnog odvjetnika Alberta Gonzalesa Bush je rekao da je Patriotski zakon sredstvo koje se pokazalo ključnim za američki uspjeh u pronalaženju terorista i rušenje njihovih planova. On je pozvao Kongres da brzo obnovi sve odredbe Zakona čiji mnogi ključni elementi prestaju važiti krajem godine.

"Ne smijemo dopustiti da prolaženje vremena ili iluzija sigurnosti oslabe našu odlučnost u ovom novom ratu" protiv terorizma, rekao je Bush na svečanosti u ministarstvu pravosuđa.

Patriotski zakon donešen je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i ojačao je ovlasti FBI-a u nadzoru i istrazi u terorističkim slučajevima, njegove ovlasti da dođe do određenih osobnih podataka u takvim slučajevima te dopustio tajne postupke u slučajevima s imigrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američke skupine za zaštitu ljudskih prava i zagovornici prava na privatnost kritizirali su taj zakon tvrdeći da ugrožava građanske slobode.

"Da bi zaštitio američki narod, Kongres mora brzo obnoviti sve odrebe Patriotskog zakona ove godine", rekao je Bush.

Očekuje se da će obnavljanje ovoga zakona naići na otpor u Kongresu gdje su također izražene zabrinutosti da ta zakonska mjera ugrožava slobode građana.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara