Bush traži pomoć za saveznike u Iraku i Afganistanu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zatražit će 400 milijuna dolara pomoći kao nagradu zemljama koje su preuzele politički i ekonomski rizik pridruživši se američkim koalicijama u Iraku i Afganistanu, objavila je u srijedu Bijela kuća.

"Ova pomoć bit će potpora zemljama koje su rasporedile svoje snage u Iraku i Afganistanu, kao i drugim partnerima koji promiču slobodu diljem svijeta", rekao je u priopćenju glasnogovornik Bijele kuće Scot McClellan.

Bijela kuća je objavila ovu financijsku pomoć, koju je nazvala "inicijativa solidarnosti", nakon Busheva susreta u srijedu s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim.

Poljska bi trebala dobiti četvrtinu od predviđenih 400 milijuna dolara koji su dio dodatnog fonda od 80 milijardi dolara koje će Bush za financiranje ratnih operacija u Iraku i Afganistanu idućeg tjedna zatražiti od Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Inicijativa solidarnosti pomoći će zemljama poput Poljske, koje su preuzele političke i ekonomske rizike kako bi djelovale u skladu sa svojim uvjerenjima, da razviju i održe sposobnost potrebnu da to čine", rekao je McClellan.

Poljska u Iraku trenutno ima više od 2.400 vojnika, a taj broj će ovoga mjeseca smanjiti na 1.700 s tim da će 700 vojnika biti spremno u Poljskoj za raspoređivanje u Iraku u slučaju potrebe.

"Poljska je fantastičan saveznik jer predsjednik i poljski narod vole slobodu", rekao je Bush tijekom susreta s Kwasniewskim u Bijeloj kući.

Busheva administracija zasad ne kaže koje bi druge zemlje trebale dobiti pomoć iz ovoga fonda, ali se očekuje da će to biti istočnoeuropske zemlje poput Bugarske, Ukrajine, Mađarske, Rumunjske i baltičkih zemalja.

Bijela kuća je najavila da će se Bush 9. ožujka u Washingtonu sastati s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom čija zemlja u Iraku ima nekih 700 vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara